Foto: Nav (links) en Vihaan

Broers uit India winnen Kindervredesprijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Broers Vihaan en Nav Agarwal (17 en 14) uit India maken hun stad Delhi op veel manieren een beetje schoner. En daarom wonnen zij vandaag de internationale Kindervredesprijs. Die prijs werd uitgereikt in Den Haag.

Toen een stortplaats in hun woonplaats Delhi instortte, werd de lucht er nog vuiler dan dat het al was. Zo zagen de twee in dat afval veel invloed heeft op luchtvervuiling. Vihaan groeide daarnaast zelf op met astma en werd vaak ziek door de vieze lucht in de stad. Er moest iets aan het afvalprobleem gedaan worden, vonden ze. Daarom richtten ze in 2018 de jongerenorganisatie One Step Greener op. 

170.000 kilo afval

De broers organiseren sindsdien acties om afval op te halen bij meer dan duizend gezinnen, scholen en kantoren. Ze zorgen er ook voor dat het afval goed wordt gescheiden. Dat doen ze samen met zestien andere kinderen en jongeren. De broers besteden na school ongeveer vier of vijf uur per dag aan dit werk. Inmiddels hebben ze in totaal al meer dan 170.000 kilo afval gerecycled. Ook geven ze lezingen en trainingen aan andere kinderen en jongeren. Knap werk dus! Daarom wonnen de broers dit jaar de Kindervredesprijs.

Anderen inspireren 

Die prijs werd vandaag voor de zeventiende keer uitgereikt. Nobelprijswinnaar voor de Vrede Kailash Satyarthi, die ook uit India komt, reikte 'm uit in de Ridderzaal in Den Haag. Hij deed zelf veel tegen kindslavernij. De jongens wonnen geld voor een studie en 100.000 euro voor verschillende projecten. Vihaan en Nav zijn erg blij en hopen dat ze anderen inspireren om ook iets te doen. 'We willen alle jongeren aanmoedigen om hun eigen initiatieven te starten, hoe klein ze ook lijken. Door het winnen van de Internationale Kindervredesprijs hopen we dat andere steden ons zullen steunen in ons streven naar een afvalvrij India!'

De Kindervredesprijs

De prijs is bedacht door de Nederlandse organisatie Kidsrights en gaat elk jaar naar een kind dat zich inzet voor de rechten van andere kinderen. Eerdere winnaars waren de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en de Pakistaanse vrouwenrechtenactiviste Malala Yousafzai.

Anderen lazen ook: Dit zijn de genomineerden voor de Kindervredesprijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook