Links: Merna, rechts: Meleknaz

Burgemeesters: 'Help onze kwetsbare wijken!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Help ons om onze meest kwetsbare buurten te steunen in deze zware tijd! Die oproep doen vijftien burgemeesters uit heel Nederland aan de regering. Ze willen actie. Zeker ook voor de kinderen die daar wonen, zoals Meleknaz (10) en Merna (11).

De coronacrisis heeft voor veel mensen gevolgen. Sommigen raken hun baan kwijt of maken zich zorgen over hun gezondheid. In sommige ‘kwetsbare’ wijken zijn deze problemen nog erger dan op andere plekken. Meleknaz (10) en Merna (11) uit Zaandam wonen in zo’n wijk. Daar merken ze zelf niet veel van. ‘Het is hier mooi en rustig. Ik kan er goed spelen’, zegt Meleknaz. Wel merken de vriendinnen gevolgen van de coronacrisis. ‘We hebben op school veel gemist, dus we lopen erg achter en dat moeten we nu allemaal inhalen’, legt Merna uit. Meleknaz gaat daarom naar een zomerschool. ‘In de vakantie werk je dan aan dingen die je moeilijk vindt. Ik ben er blij mee. Dan ben ik volgend jaar weer helemaal bij met rekenen.’  

Nog beter 

Ook kreeg elke leerling, tot corona kwam, extra lessen op hun school De Windroos. ‘Dan leerden we iets nieuws. Bijvoorbeeld hoe je een boek schrijft’, zegt Meleknaz. ‘Ik hoop dat het snel weer begint.’ Ze vindt het goed als er extra hulp voor hun buurt komt. ‘We zijn toch een arme wijk en dan kunnen we beter worden.’ En Merna? ‘Ik vind dat het al goed is. Maar het is altijd goed als het nóg beter wordt.’ 

Oplossingen 

De vijftien burgemeesters hebben hun zorgen opgeschreven in een brief aan de regering. Ze vinden dat er meer zomerscholen moeten komen, zodat kinderen hun achterstand weg kunnen werken. Ook moeten er meer (sport-)activiteiten komen. En volwassenen moeten hulp krijgen bij het vinden van een baan. Het is nog niet bekend of de regering gaat helpen. 

Anderen lazen ook: Kyano (12) over zijn rare schooljaar: 'Dit onthoud ik m'n hele leven'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is lief om zoon dingen te doen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.