Bye Britten: Groot-Brittannië start Brexit-procedure

Bye Britten: drie vragen over de Brexit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Doei! Ciao! Auf wiedersehen! Au revoir! Dat zeiden de leiders in de Europese Unie vandaag tegen de Britten. Want Groot-Brittannië heeft woensdag officieel aan de EU laten weten uit het clubje te stappen. Hoe zit dat precies? Drie vragen en antwoorden over de Brexit!

1. Wat is de Brexit ook alweer?

Groot-Brittannië was jarenlang lid van de Europese Unie. Dat is een club van Europese landen die samenwerkt, vooral op het gebied van handel. 28 landen zijn lid van de EU. Maar dat worden er 27.

Want Groot-Brittannië besloot vorig jaar in juni om hun lidmaatschap op te zeggen. Dat gebeurde door een referendum: de inwoners mochten er zelf over stemmen. Net iets meer dan de helft stemde vóór vertrek uit de EU. Een Brexit, dus! 

Britten zeggen EU-lidmaatschap op

2. Wat is er vandaag op 'Brexitdag' gebeurd?

Het was dus al even bekend dat Groot-Brittannië uit de EU wilde stappen. Maar dat moesten ze nog wel officieel aangeven bij de club zelf.

Dat gebeurde vandaag. Een Britse parlementariër overhandigde een brief aan de voorzitter van de Europese Raad. Daarmee is de Brexit een feit!

3. Is Groot-Brittannië door die ene brief nu uit de EU?

Nee, zo simpel is het niet. Want zomaar een clubje verlaten waar je héél veel afspraken mee hebt, dat is nog een hele klus. De brief is dus maar het begin!

Volgens experts zal het zeker twee jaar duren voor de Britten écht uit de Europese Unie meer zijn. Wat er precies allemaal opnieuw moet worden afgesproken is nog onduidelijk: dit is de eerste keer dat een land uit de EU stapt.

De meeste mensen hebben dan wel vóór een Brexit gestemd, toch zijn er veel Britten die het vreselijk vinden dat hun land uit de EU stapt. Vooral in Schotland en Noord-Ierland zijn ze boos. Daar willen ze kijken of ze niet uit Groot-Brittannië kunnen stappen, om wél in de EU blijven. Het afscheid valt zwaar...

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het leuk voor May

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.