Carbidschieten in Zevenhuizen

Carbid schieten mag, vuurwerk niet. Vijf vragen over de jaarwisseling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

Niks geen duizendklappers, fonteinen en knalcakes deze jaarwisseling: vanwege de coronacrisis is al het vuurwerk verboden. Maar op het platteland kunnen ze het nieuwe jaar toch in knallen. Carbidschieten mag namelijk wél.

Zo ziet carbid eruit

Carbidschieten: veel plattelanders zijn er de laatste avond van het jaar heel druk mee. In een melkbus mengen ze carbid-kooltjes met een beetje water, in de opening van de bus gaat een bal. Vuurtje erbij en BOEM, de bal schiet uit de bus. Van heinde en verre komt er publiek kijken. Waarschijnlijk wordt het dit jaar zelfs nog drukker dan normaal. Want hoewel vuurwerk streng verboden is, mag het carbidschieten wel doorgaan.

Carbidschieten in het Drentse Meppen

Waarom wordt vuurwerk ookalweer verboden?

Vanwege de coronacrisis heeft ziekenhuispersoneel het nu al megadruk. Al die vuurwerkgewonden die iedere jaarwisseling massaal binnenkomen kunnen ze er nu echt niet bij hebben. Daarom wil de overheid dat er dit jaar geen vuurwerk wordt verkocht of afgestoken. Daar zijn jullie het trouwens niet helemaal mee eens. 

En mijn overgebleven rotjes van vorig jaar dan?

Die moet je in de kast laten liggen. Zodra je ze mee naar buiten neemt ben je strafbaar en kun je een boete krijgen. Want op het vervoeren van vuurwerk staat ook een verbod. 

Mag ik dan helemaal niks afsteken?

Jawel. Een sterretje mag. Een trektouwtje ook. Oh ja, en carbid. 

Waarom mag carbidschieten wel?

De voorzitter van de veiligheidsraad zegt dat gemeenten die carbidschieten dat goed voorbereiden en er veel ervaring in hebben. Het mag sowieso alleen op uitgestrekte grasvelden waar geen mensen wonen. Dat is altijd al zo. 

Carbidschieten kan gevaarlijk zijn

Maar is carbidschieten dan niet gevaarlijk?

Jawel. Daarom is er ook veel kritiek. Er wordt nu veel meer carbid verkocht dan normaalgesproken. De politie is daarom bang dat vuurwerkliefhebbers nu geen pijlen maar carbid gaan schieten. Extra gevaarlijk, omdat zij helemaal niet weten hoe dat moet. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat de ziekenhuizen straks vol liggen met carbidschieters in plaats van vuurwerkslachtoffers. Veel gemeenten, zoals Den Haag, stellen daarom alsnog een verbod in.

Anderen lazen ook: Waar komt vuurwerk vandaan?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.