Carles Puigdemont

Catalaanse politicus kan geen kant op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Al maanden is het onrustig in de Spaanse regio Catalonië. Na een mislukt referendum moesten veel politici vluchten. Zo ook Carles Puigdemont, die de leider was. Kan hij ooit nog terug?

Even je geheugen opfrissen. Catalonië is een regio in Spanje. Ze hebben er een eigen parlement, maar als het erop aankomt is de premier van Spanje de échte baas. In oktober organiseerde het Catalaanse parlement een referendum. 'Willen we onafhankelijk worden van Spanje, ja of nee?' De Catalanen die stemden riepen massaal 'ja'. 

CataloniëIn oktober 2017 gingen Catalanen de straat op: zij wilden onafhankelijk worden van Spanje!

Verboden

Alleen: het referendum was hartstikke verboden! De Spaanse premier had vooraf al gezegd dat de uitslag 'toch niet zou tellen'. Catalonië blijft gewoon bij Spanje, punt uit.

De politici van Catalonië werden ontslagen. Een deel van hen vluchtte naar Brussel. Zo ook Carles Puigdemont, de belangrijkste man van Catalonië. De Spaanse rechter wil ze namelijk straffen voor hun verboden actie.

Catalonië stemt over onafhankelijkheid: maar wat nu?Links: de Catalaanse leider Carles Puigdemont. Rechts: de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Nieuwe leider?

In december waren er in Catalonië nieuwe verkiezingen, voor een nieuw parlement. De partij van Puigdemont deed mee en won weer. De Catalanen willen daarom dat Puigdemont opnieuw de leider wordt.

Je begrijpt al: de Spaanse premier wil dat ab-so-luut niet. Hij heeft gezegd dat Puigdemont wordt opgepakt zodra-ie weer naar Spanje komt. En als Puigdemont opnieuw de leider wil worden? Dan móét-ie eerst weer naar Spanje komen.

Geen kant op

De man kan dus geen kant op. Dinsdag zou Puigdemont zijn keuze moeten maken, maar de stemming werd verplaatst. Volgens Spaanse media zou Puigdemont sms'jes naar vrienden hebben gestuurd dat hij het somber inziet. 'Het is over', zou hij hebben geschreven. Of hij ook echt opgeeft is de vraag.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: President Zimbabwe na 37 jaar afgetreden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps