Charlotte

Charlotte over inenten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Als je nu ongeveer negen jaar bent, heb je in je leven waarschijnlijk al twaalf (!) inentingen gehad. De meeste kreeg je al vóór je tweede verjaardag. Die prikken beschermen je tegen vervelende ziektes. Difterie en polio bijvoorbeeld. Nare ziektes die vroeger in Nederland veel voorkwamen, maar dankzij inentingen nu zo’n beetje uitgestorven zijn. 

Mazelen

Fijn, dan kunnen we stoppen met het geven van die die nare prikken, zou je dan misschien denken. Maar zo werkt het niet. Soms komen ziektes zomaar terug en als je dan niet ingeent zou zijn, kun je makkelijk ziek worden. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld met de mazelen. In het eerste half jaar van 2018 zijn er in Europa al 37 mensen aan overleden. Dat is hartstikke erg, zeker omdat de ziekte met een simpel spuitje te voorkomen is.

Geloof

Sommige volwassenen willen hun kinderen niet inenten, omdat ze vinden dat het niet past bij hun geloof. Anderen zijn bang voor bijwerkingen, of hebben er gewoon geen goed gevoel over omdat ze er nare dingen over hebben gelezen op internet.

Besmetting

In andere landen mogen kinderen niet naar de crèche of kleuterschool als ze niet zijn ingeënt. Want als een niet-ingeënt kind ziek is, kan het andere kinderen besmetten. Baby’s die hun eerste prikje nog niet hebben gehad omdat ze daar nog te jong voor zijn bijvoorbeeld. In Nederland mogen scholen en kinderdagverblijven niet eisen dat kinderen zijn ingeënt. Dat vind ik stom, we zouden hier het voorbeeld van andere landen moet volgen. Of sterker nog: wat mij betreft wordt inenten voor iedereen gewoon verplicht.

Stelling: Inenten moet verplicht worden.

Bente Bente (10): Eens

 ‘Ik snap wel dat sommige mensen bang zijn of het niet mogen van hun geloof. Maar anderen willen natuurlijk niet dat straks de hele klas ziek wordt. Als mensen het echt, echt, écht niet willen, is het misschien een oplossing om  die kinderen via Facetime mee te laten doen aan de les. Dan maken ze anderen niet ziek, maar krijgen ze toch school.’

 Leone (10): OneensLeone

 ‘Ik heb laatst de prik bij 9 jaar gehad. Dat was een beetje pijnlijk en eng, maar veel mensen uit mijn klas hadden hem al gehad en zeiden dat het niet erg was. Ik vind dat ouders zelf mogen weten of ze hun kinderen inenten. Je   hebt geluk dat veel mensen het al gedaan hebben. Ik denk dat als een ziekte terugkomt, meer mensen dan wel kiezen voor inenten.’ 

Ben jij het eens of oneens met deze stelling? Laat het ons hieronder weten: 

 

Anderen lazen ook: Charlotte over eindfeesten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Inenten moeten verplicht worden omdat de ernstige ziektes Bijna uitgestorven zijn en ze dadelijk terug Komen als we geen inenten gebruiken

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.