Een telefoon met ChatGPT. Foto Associated Press
Uitgelegd

ChatGPT: Wat is het en hoe werkt het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

ChatGPT, het computerprogramma dat zelf teksten kan schrijven, wordt steeds vaker gebruikt. Maar wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een online programma waarmee je kunt chatten. Het chatprogramma weet enorm veel en dus lijkt het eigenlijk net alsof je met een mens aan het chatten bent. Het computerprogramma kan vragen beantwoorden, net zoals Google dat kan. Maar: ChatGPT kan ook helemaal op eigen houtje teksten schrijven. Dat doe je door hem een opdracht te geven. Als je bijvoorbeeld chat: schrijf een tekst over dolfijnen, dan krijg je ook echt een tekst over dolfijnen terug.

Hoe werkt het?

ChatGPT werkt met kunstmatige intelligentie. Dat is een moeilijke term, waarmee bedoeld wordt dat machines of computers zélf nadenken. Ze doen dan eigenlijk de hersenen van mensen na. Deze machines maken zichzelf steeds slimmer, door héél veel informatie van internet te halen. Door al die data leren computers steeds meer over hoe mensen bijvoorbeeld teksten schrijven. En door die data op te slaan, kan een computer dit zichzelf ook aanleren. En zo kan een app dus hele teksten schrijven.

Door wie wordt het gebruikt?

Iedereen die een account aanmaakt, kan ChatGPT gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die teksten voor hun website willen. Of mensen die apps met ChatGPT bouwen. Maar ook middelbare scholieren weten het programma te vinden, aldus NOS Stories. Zo blijkt dat sommige scholieren ChatGPT voor huiswerkopdrachten of werkstukken gebruiken. Dat mag natuurlijk niet, maar het is voor leraren heel moeilijk om dat te controleren. De teksten die ChatGPT maakt zijn namelijk uniek en bij elke opdracht weer anders. Op scholen in New York werd er al zo vaak mee valsgespeeld, dat het programma inmiddels verboden is op scholen in de hele stad.

Anderen lazen ook: Robots trainen voor ruimtemissie op vulkaan

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps