Chimpansee

Chimpansees: Toch niet zulke krachtpatsers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een chimpansee is bijna net zo groot als een mens, maar behaarder, lichter en véél sterker. Tenminste, dat dachten we. Uit onderzoek blijkt nu dat de krachtpatsers helemaal niet zoveel sterker zijn dan mensen.

Oke, als we met een chimpansee gaan vechten kunnen we ze waarschijnlijk niet aan, maar de apen hebben minder 'superkracht' dan dat wij dachten. Amerikaanse wetenschappers hebben de spierkracht van de dieren gemeten. Daaruit blijkt dat ze 1,35 keer zo sterk zijn als een mens. De wetenschappers onderzochten spieren van drie jonge chimpmannetjes. De vezels in die spieren zijn vergelijkbaar met die van ons.

Lopen of slingeren

Waarom zijn de chimpansees toch nog iets sterker dan wij? Dat hebben de wetenschappers ook onderzocht. Wij zouden een deel van onze kracht hebben opgeofferd voor meer uithoudingsvermogen, om langere stukken te kunnen lopen. De apen hebben juist kracht nodig om zichzelf bijvoorbeeld op te trekken en van boom naar boom te slingeren. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps