Een Chinees gezin in de trein. Foto SIPA USA
Uitgelegd

China telt ineens minder mensen: hoe kan dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

China is nog altijd het land met de meeste inwoners ter wereld. Maar voor het eerst in zo'n zestig jaar krimpt de bevolking van het Aziatische land. Hoe komt dat?

Er zijn vorig jaar in China meer mensen overleden dan dat er kinderen geboren zijn. Er kwamen 9,56 miljoen baby's bij, terwijl er 10,41 miljoen mensen overleden. Aan het eind van 2022 telde China zo'n 850.000 inwoners minder dan aan het eind van 2021.

Eén-kind-regel

Dat is opvallend. Want de laatste tientallen jaren kwamen er juist mensen bij in het land. Tussen 1980 and 2015 gold in het land de één-kind-regel. Chinese koppels mochten in die tijd maar één kind krijgen, omdat de regering bang was dat er niet genoeg eten meer zou zijn voor al die mensen. Maar dat beleid werd in 2016 afgeschaft. De overheid begon gezinnen juist aan te moedigen om twee of drie kinderen te krijgen. Bijvoorbeeld door ze daar extra geld voor te geven.

Kinderen zijn duur

Toch kiezen veel ouders in China nog steeds voor één kind. Het leven in China is duur en veel mensen kunnen de kosten van de opvoeding maar met moeite betalen. Daar komt bij dat er het afgelopen jaar meer mensen zijn overleden dan in voorgaande jaren. Niet zeker is of dat te maken heeft met de corona-pandemie, die op dit moment voor veel problemen zorgt in het land. 

India komt voorbij

In China leven nu 1,4 miljard mensen. Dat is nog steeds het hoogste aantal ter wereld, maar India zou daar wel eens snel voorbij kunnen schieten. Volgens schattingen zou ook India al zo'n 1,4 miljard inwoners hebben én blijven doorgroeien.

Anderen lazen ook: Chinezen protesteren met witte vellen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps