china plastic verbod

China verbiedt gebruik plastic tassen in grote stad

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

China worstelt al jaren met de grote berg afval die de 1,4 miljard inwoners achter laten. De grootste vuilnisbelt van het land is bijna zo groot als 100 voetbalvelden en ligt vol! Dat is 25 jaar eerder dan ze hadden gedacht. Hoe kan dat? En veel belangrijker: hoe gaan ze dit aanpakken?

Honderd voetbalvelden vol plastic, dat is heel veel plastic en ook nog eens erg slecht voor het milieu. Dat moet anders dachten de Chinese autoriteiten. Afgelopen zondag werd door hen bekend gemaakt dat er nog dit jaar een verbod komt op het maken, verkopen én gebruiken van plastic wegwerptassen.

30 procent minder

In 2022 zal het verbod in heel China in gaan. Ook plastic rietjes zijn vanaf dan streng verboden. Markten waar verse producten worden verkocht, krijgen iets langer de tijd om een plasticvervanger te vinden. Namelijk tot 2025. Niet alleen plastic tassen zijn straks verboden. Het verbod geldt ook voor plastic verpakkingen en producten zoals plastic bestek. Met deze stap wil China het gebruik van plastic in horeca en hotels met 30 procent verminderen. 

Wat gaat er nog meer veranderen?

Er is een speciaal beleid aangekondigd dat de komende vijf jaar zal worden ingevoerd. Naast China werken ook andere Aziatische landen hard aan hun plasticbeleid. Welk land doet wat? Een paar voorbeelden:
- In Thailand zijn plastic zakjes voor eenmalig gebruik in grote winkels verboden. Een volledig verbod in het hele land zal in 2021 ingaan.
- Op het Indonesische eiland Bali is plastic voor eenmalig gebruik verboden.
- De Indonesische hoofdstad Jakarta verbiedt vanaf juni 2020 plastic zakjes voor eenmalig gebruik in warenhuizen, supermarkten en markten.
- Maleisië stuurde 150 transportcontainers van illegaal geïmporteerd plastic afval terug naar hun land van herkomst. Daarover zei minister van Milieu, Yeo Bee Yin: 'Wij zullen ervoor zorgen dat Maleisië niet de vuilnisbelt van de wereld wordt.'

Grootste maker

China is de grootste maker van kunststofproducten ter wereld. Door het gebruik van zoveel plastic heeft het land last van heel wat milieuproblemen. Wist je dat er bijna 1,5 miljoen kilo aan plastic soep in Blauwe Rivier, beter bekend als de Yangtze, drijft?& Volgens Our World in Data van de Universiteit van Oxford zorgde China in 2010 voor 60 miljoen ton plastic afval. In 2017 was drieënhalf keer zoveel: namelijk 215 miljoen ton!

Anderen lazen ook: Eiland gemaakt op plastic flessen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

goed hoor dan is de wereld weer een stukje schoner

Dat het goed is dat ze minder plastic moeten gebruiken ! China heeft een goede wet gemaakt!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps