CNSA Twitter

Chinese maanlander landt op achterkant maan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een speciaal moment in de ruimtevaart: een Chinese maanlander is geland op de achterkant van de maan. Een stuk waar we tot nu toe nog niet zoveel over weten.

De maanlander Chang'e 4 is een onbemande Chinese missie naar de maan. Het ruimtevoertuig werd al op 7 december gelanceerd en was binnen enkele dagen was in de buurt van de maan. Maar omdat er afgelopen nacht zonlicht op de landingsplek viel is hij nu pas geland. De maandlander heeft dit zonlicht nodig om energie op te wekken.

Onbekend

Chang'e 4 gaat het achterste stuk van de maan onderzoeken. Dit is nu nog onbekend terrein, maar dankzij het ruimtevoertuig gaat dat misschien wel veranderen. Er is geen directe communicatie mogelijk met de maanlander, maar dankzij een extra satelliet worden de onderzoeksgegevens doorgestuurd naar de aarde. Hier zullen de gegevens die Chang'e 4 ontdekt worden onderzocht. 

Mislukking

Een eerdere maandlanding van de Chinezen mislukte in 2014 toen een maanlander technische problemen kreeg omdat hij de kou op de maan niet aan kon. Daarom zijn de Chinezen nu extra blij dat het gelukt is. Chang’e 4 zal drie maanden onderzoek gaan doen.

Anderen lazen ook: Waarom is de maan zo belangrijk? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps