Beeld ANP

Chinese raket gaat neerstorten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het is een spannende week voor ruimtevaartexperts. Een Chinese raket staat op het punt van neerstorten. De grote vraag is alleen: waar gaat-ie vallen? 

Eind vorige maand vertrok de dertig meter hoge raket vanuit China richting de ruimte. De lancering zie je op de foto hierboven. De missie van de raket was om de ruimtecapsule 'Heavenly Harmony' (Hemelse Harmonie) in een baan rond de aarde te brengen. China werkt namelijk aan een eigen ruimtestation, vergelijkbaar met het International Space Station (ISS).

Verdwaald

Die missie slaagde, maar de raket raakte na het uitvoeren van die taak een beetje verdwaald. Hij raakte onbestuurbaar voor de Chinese grondcontrole. Inmiddels cirkelt de raket op zo'n driehonderd kilometer hoogte in een baan rond de aarde.

In zee

Experts verwachten dat de raket binnenkort zal neerstorten. Maar waar en wanneer is nog onduidelijk. Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat de raket ineens op jouw huis stort. De kans is gelukkig het allergrootst dat de raket in zee terecht komt, omdat zo'n 70 procent van het aardoppervlak uit water bestaat.

In stukken

De raket kom waarschijnlijk ook in stukken naar beneden. Afgelopen jaren zijn er vaker raketten en ruimtestations op aarde neergestort. Die vallen altijd al in stukken uiteen voor ze de dampkring binnenkomen.

Anderen lazen ook: Opruimraket weer terug op Aarde.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps