Beeld ANP
Uitgelegd

Chinezen protesteren met witte vellen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In China gelden nog steeds heel strenge coronaregels. Maar veel Chinezen hebben er genoeg van om steeds opgesloten te zitten in hun huizen. Ze gaan nu de straat op om te protesteren. 

Welke strenge coronaregels zijn er in China?

In veel Chinese steden zijn restaurants, scholen en kantoren nog steeds gesloten. Chinezen moeten bijna dagelijks een coronatest doen en mondkapjes zijn overal verplicht. En als iemand corona heeft, moet de hele buurt binnenblijven. De regering laat zelfs vóór de uitzendingen van het WK-voetbal de beelden bewerken. Feestende mensen zonder mondkapjes worden eruit geknipt. President Xi Jinping wil niet dat Chinezen zien dat de regels in de rest van de wereld minder streng zijn.

Waarom komen de Chinezen nu pas in opstand?

De aanleiding is een flatbrand. Door een strenge lockdown stonden er hekken om het gebouw en waren deuren geblokkeerd. Daardoor konden bewoners niet naar buiten en de brandweer niet naar binnen. Ook zouden mensen niet hebben durven vluchten omdat ze bang waren de coronaregels te overtreden. Tien mensen kwamen om het leven en daar is veel woede over.

Logisch dat je gaat protesteren dan toch?

Nou, in China is het gevaarlijk om openlijk kritiek te uiten op de regering. Je loopt het risico in de gevangenis te belanden. Maar dat lossen de demonstranten heel creatief op. Ze houden tijdens de protesten witte vellen papier omhoog. Zo maken ze duidelijk dat ze niets mogen zeggen. Maar dat hoeft ook niet: iedereen weet natuurlijk toch waarom het gaat.

Anderen lazen ook: Chinese leider verbiedt Disneyfilm.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook