Beeld ANP

Chinezen vliegen naar Hemels Paleis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

SAAN, AR, IE: GO! Het was vanochtend om 9.45 uur in het Chinees aftellen geblazen op de ruimtebasis in de Gobi-woestijn. Drie ruimtevaarders werden daar met een raket de lucht ingeschoten. Ze gaan werken aan een splinternieuw ruimteschip met de bijzondere naam Hemels Paleis. 

In april werd het ruimteschip zelf al de lucht ingeschoten. Het bestaat nu uit één lange buis van zestien meter lang en vier meter breed. De ruimtevaarders, die in China taikonauten heten, gaan daar een paar nieuwe ruimtes aan vast bouwen. Eind volgend jaar moet het ruimtestation helemaal klaar zijn.

Drie maanden

In mei bracht een onbemand vrachtschip alvast een voorraad voor de eerste bewoners. De drie taikonauten blijven drie maanden in het ruimtestation. In het najaar komen er drie nieuwe. Tussendoor komt er nog een keer onbemande vlucht met voorraad.

Dit zijn de drie taikonauten, tekst gaat verder onder de foto:
Beeld ANP

ISS

China bouwt het ruimteschip omdat het niet mee mag doen met het internationaal ruimtestation ISS. Het Hemels Paleis is wel een stuk kleiner dan het ISS. Dat heeft vijftien ruimtes, het Chinese ruimteschip maar drie. Het ruimtestation gaat onder andere onderzoek doen naar zwaartekracht en gewichtsloosheid.

Karretje op Mars

China bracht in 2003 voor het eerst iemand naar de ruimte. Het was het derde land dat dat deed, na de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. China zette ook pas geleden een onbemand karretje op Mars. En geef toe, lijkt dat karretje niet sprekend op Wall-E (onderste foto) uit de gelijknamige film?
Beeld ANP

Beeld Pixar
 

 

Anderen lazen ook: Geslaagde landing op Mars.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook