Foto Rolf Rosing, bewerking Caroline Koster

Cora over huisdieren bij een begrafenis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Omdat twee lieverds uit mijn omgeving overleden, had ik vorige week zomaar vlak achter elkaar twee afscheidsdiensten. Eentje in een kerk met livemuziek, een zelfgetimmerde kist waar iedereen een bloem op het deksel vastmaakte en ontroerende toespraken van familieleden die ik goed ken. De andere in een crematorium in een bos vol fluitende vogels, met muziek uit boxjes en ontroerende woorden van mensen die ik wat minder goed ken. Ik vond het allebei bijzonder. We namen afscheid op een manier die bij de familie en bij de overledene past. Huisdieren waren er niet bij.

Paard
‘Huisdieren? Op een begrafenis?’, vraag je nu misschien verbaasd. Ja, echt. Een hond onder de kist, een poes op een kussentje, een pratende papegaai in een kooi… Het gebeurt steeds vaker en schijnt helemaal te passen in de trend om het laatste afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken. Eind vorige week was er in een crematorium in Uden zelfs een paard bij de dienst. Het paard betekende veel voor de overledene.  

Heel persoonlijk
Ik ben vóór een heel persoonlijk afscheid. Maar huisdieren op de begraafplaats of in een crematorium? De overledene heeft er niets aan. Het dier ook niet. En waar ligt de grens? Stel nou dat de dode toen-ie nog leefde dol was op gifslangen. Of tarantula’s. Er zijn vast bezoekers die - sorry voor de uitdrukking - daar als de dood voor zijn en dan de zaal niet meer in durven. Rouwdieren? Ik zie het nut er niet van.

Stelling: Huisdieren horen niet bij een begrafenis

Eva (9): eens
‘Je kunt best getroost worden door een dier. Maar dieren op een begrafenis vind ik een beetje gek. Stel nou dat ze lawaai gaan maken en dan kunnen de mensen de toespraken helemaal niet meer horen. Dat zou toch jammer zijn. Bij mij hoeven mijn vissen niet te komen hoor!’

Tobias (8): eens
‘Ik vind het raar, dieren op een begrafenis. Meestal zijn ze er niet en dat heeft vast een reden. Ik denk dat het komt omdat ze anders de bloemen op gaan eten en bij de grafstenen poepen.’

Ben jij het eens of oneens met de stelling? Laat het hieronder weten!

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Oneens want honden kunnen je juist troosten en wat als diegene zelf een hond heeft die nog leeft dan kan die hond toch wel bij de begrafenis zijn?

Nou...ik ken een hond die door afscheid te nemen van zijn baasje heel rustig werd. Daardoor snapte de hond zelf ook dat zijn baasje overleden was. Hij snuffelde een paar keer, gaf nog een laatst likje en toen was het "klaar". Heel fijn en mooi moment! Groetjes van de mama van twee kidsweek lezers

Ik vind dat dieren naar de begrafenis van hun baas mogen komen, want anders gaan ze denken dat de eigenaar nog levend is, en ze moeten de realiteit weten.

Ik vind dat de mensen dat zelf mogen beslissen. Zou de overledene gewild hebben dat zijn of haar huisdier bij de begrafenis was, dan is het prima. Maar persoonlijk zou ik dat niet willen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps