Stelling Cora  Foto Marco Buddingh

Cora over stress bij sport

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

‘Hockeyclubs moeten stoppen met selectiewedstrijden voor kinderen tot twaalf jaar.’ Dat zegt de landelijke hockeybond KNHB. Op dit moment worden ze bij veel sportclubs gehouden, die selectiewedstrijden. Langs de rand van het veld staat dan een hele serie speciale trainers met een blocnote en een pen. Soms wel twintig! Ze kijken scherp naar de sportende kinderen en schrijven allemaal dingen over ze op. Wie heeft het beste spelinzicht? Wie laat de mooiste acties zien? Wie is een echt talent en kan in het hoogste team komen? Want daar lijkt het allemaal om te draaien, dat hoogste team.

Speelplezier
De selectiewedstrijden geven kinderen superveel stress, zegt de hockeybond. Ze hebben het gevoel dat ze het heel goed moeten doen op precies dat ene moment. Toen ik dat las bedacht ik me hoe het zou zijn als er rond mijn bureau allemaal mensen stonden met pen en papier terwijl ik dit stuk schrijf. ‘Wat tikt ze daar nou? Be-la-che-lijk!’ ‘O kijk: wat een stomme typefout!’ Ik kreeg het er spontaan benauwd van. Mijn schrijfplezier werd direct een stuk minder. Precies daarom ben ik het helemaal eens met de hockeybond. Stoppen met de selectie voor jonge kinderen. En weet je wat: meteen maar bij alle sporten. Het gaat niet om scoren, maar om speelplezier.

Stelling: Alle selectiewedstrijden voor kinderen moeten verboden worden.

LucaLuca (10): eens
‘Ik dacht eerst: handig die selectiewedstrijden. Want als dan blijkt dat je talent hebt, kun je meer bereiken. Maar het geeft ook veel stress. Net als wanneer je op het podium staat. Dat je het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt en dat het heel erg is als je een klein foutje maakt. Ik ben voor minder stress.’

SennaSenna (12): oneens
‘Van mij hoeft het niet verboden te worden. Ze zouden het anders kunnen doen. Bij ons kijken ze het hele jaar door terwijl je traint hoe je het doet. En als je door kunt naar een beter team zeggen ze dat. Je kunt ook speciale selectiedagen houden. En als je daar geen zin in hebt dan ga je niet.’

Anderen lazen ook: Jacqueline over balonnen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps