Foto: Pixabay

Corona in Nederland: Moeten we ons zorgen maken?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Op school en thuis ging het er vast al over: in Nederland zijn twee mensen besmet geraakt met het coronavirus. Door dat nieuws wordt er nóg meer over het virus gesproken dan al werd gedaan. Is dat terecht? Vijf vragen en antwoorden.

Wat weten we over de besmettingen?

Het gaat om een 56-jarige man uit Loon op Zand (vlakbij Tilburg) en een vrouw uit Diemen (vlakbij Amsterdam). Zij waren allebei op vakantie in het Noord-Italiaanse Lombardije, waar veel mensen besmet zijn geraakt met het virus. De twee voelden zich ziek en omdat ze in dat gebied zijn geweest, werden ze getest. Dat gebeurde door met een wattenstaafje slijm uit de keel en neus af te nemen en die test bleek positief. De man zit nu in een afgesloten kamer in een ziekenhuis in Tilburg. De vrouw uit Diemen moet thuisblijven. Ze mag niemand zien om anderen niet aan te steken.

Wat wordt er gedaan om verspreiding te voorkomen?

De landelijke gezondheidsdienst, de GGD, is bezig met het controleren van vrienden, collega's en familieleden die met één van de patiënten contact hebben gehad. Mensen die één van hen kort zijn tegengekomen kunnen niet besmet zijn. Er is namelijk vrij direct contact nodig om het virus over te dragen. Dat gebeurt door kleine druppels, die door hoesten of niezen tot ongeveer twee meter verspreid kunnen worden. Als je die in je mond, neus of oog krijgt kun je besmet raken. Het virus zal niet lang in de lucht hangen. Dat komt doordat de druppels snel op de grond vallen en het buiten het lichaam niet goed kan overleven. Mocht het virus zich verspreiden, dan is Nederland daar volgens artsten goed op voorbereid.

Moeten we ons zorgen maken?

Dat is moeilijk te zeggen, er is nog niet veel over het virus bekend. Ook is het moeilijk te voorspellen of het virus zich snel zal verspreiden. Wel is het duidelijk dat de meeste mensen die aan de ziekte overlijden vooral ouderen zijn, of mensen die al verzwakt zijn door andere ziekten. De meeste mensen die ziek worden herstellen gewoon weer. Slechts twee procent van de patiënten overlijdt. Als je nu moet hoesten, koorts hebt of verkouden bent hoef je dus niet direct bang te zijn.

Waarom zijn veel mensen dan zo angstig?

Volgens massapsycholoog Jaap van Ginneken komt dat doordat er zoveel over wordt gepraat, vertelt hij aan het AD. 'We nemen stemmingen van anderen ongemerkt over.' En omdat we niet precies weten wat voor virus dit is, worden we automatisch bang. 'Op internet zien we technische plaatjes die het virus moeten voorstellen: rode bolletjes met stekels. Daar kunnen we ons niks bij voorstellen.' 

Wat kan ik zelf doen?

Hoesten en niezen kun je het beste doen in de binnenkant van je elleboog. Mondkapjes hoef je niet te dragen, die zijn alleen nodig voor medisch personeel dat contact heeft met de patiënt. Het is wel belangrijk om je handen goed te wassen met water en zeep. Hoe je dat doet zie je in de video hieronder.

Anderen lazen ook: Drie vragen over het corona-virus uit China.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

*thumbs up* thanks for the info  ✌︎('ω')✌︎

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.