Rioolwaterzuivering. Foto: ANP

Corona in poep: groot onderzoek naar rioolwater

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Vanaf vandaag wordt door heel Nederland het rioolwater onderzocht op virusdeeltjes van corona. Maar wat hebben we daar eigenlijk aan?

Corona in poep?! Eeh, nou, eigenlijk wel. Als iemand corona heeft, zit dat ook in zijn of haar ontlasting. In de vorm van héél kleine virusdeeltjes, die je met het blote oog niet kunt zien. Die deeltjes zijn voor wetenschappers al te ontdekken als iemand zelf nog niet eens weet dat-ie besmet is. Wetenschappers nemen dan monsters uit het water van een rioolwaterzuiveringsinstallatie, en onderzoeken dat vervolgens met een speciale techniek.

Strijd tegen corona

Op sommige plekken werd dit soort onderzoek al gedaan, maar vanaf vandaag gebeurt het dus door heel Nederland. Wat hebben we aan zo'n onderzoek? Het RIVM (het instituut dat zich bezighoudt met de gezondheid in ons land) wil zo achterhalen op welke plaatsen het virus zich verspreidt. En dus ook hoeveel mensen het kunnen overdragen. En dat kan wel eens nuttige informatie opleveren in de strijd tegen corona.

 

Anderen lazen ook: Wereldtoiletdag: wist jij dit al over poep en pies?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps