Sam en Mohammed door Rob Voss

Coronatijd in het azc: 'Elke dag is hetzelfde'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

School missen door slechte wifi, je vervelen omdat je je vrienden niet kunt zien. Kinderen in asielzoekerscentra hebben veel last van de coronamaatregelen. Sam (11, links) en Mohammed (13, rechts) uit Syrië vertellen. ‘Het zou al helpen als het jeugdhonk weer open mag.’

Hoe gaat het met de kinderen in asielzoekerscentra (azc’s) tijdens de lockdown? Werkgroep Kind in azc deed hier onderzoek naar. Veel kinderen kunnen hun lessen niet online volgen door slechte wifi. Ook spullen, zoals laptops, voor online onderwijs ontbreken vaak. Speciale activiteiten gaan niet door en de meeste kinderen komen het terrein niet meer af. Terwijl goed onderwijs en afleiding juist voor hen zo belangrijk is, vindt de werkgroep. Het roept de overheid daarom op om te zorgen dat deze kinderen niet worden vergeten.

Slechte wifi

Sam en Mohammed wonen allebei in een azc. Zij kregen tijdens de eerste lockdown al een laptop van school. ‘De wifi is nu wel iets beter dan toen’, vertelt Sam. ‘Maar ik kan de juf vaak niet horen, of zij mij niet.’ De jongens gaan halve dagen naar school. ‘Thuis kan ik niet zo goed leren’, zegt Mohammed. ‘Op school kunnen we vragen stellen aan de meester of juf.’

Voetballen buiten het azc

De jongens vervelen zich vaak. ‘Elke dag is hetzelfde’, zegt Mohammed. Sam: ‘Alles is dicht. Het zou al helpen als het jeugdhonk, waar we normaal op de Playstation spelen, open mag.’ De jongens weten al wat ze willen doen als er geen corona meer is. Voor Sam is dat vrienden bezoeken die in een andere stad wonen. En Mohammed? Die wil voetballen… maar dan met vrienden van buiten het azc.

Foto: Rob Voss

Anderen lazen ook: Drie bijzondere thuiswerkplekken van lezers

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps