brexit munt

Daar is-ie dan: de speciale Brexit-munt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Groot-Brittannië presenteerde zondag een nieuwe munt van 50 pence. De reden? Het vertrek van het land uit de Europese Unie.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de munt zou worden uitgegeven als een speciale verzamelmunt. Met de oorspronkelijke EU-terugtrekkingsdatum erop, 29 maart.

Maar de Brexit werd een paar keer uitgesteld. De regering kon het niet eens worden over hoe de Britten uit de EU zouden stappen. Er kwam geen Brexit, en dus ook geen munt.

Omsmelten

De Britse minister van Financiën, Sajid Javid, verplaatste het maken van de munt naar 31 oktober. Omdat het toen wéér niet doorging werden een miljoen munten omgesmolten.

Uiteindelijk werd iedereen het toch eens en kwam de Brexit er. Op de munt die nu is gemaakt staat 'Vrede, welvaart en vriendschap met alle naties' én de definitieve Brexit-datum: 31 januari 2020.

Uitdelen

Vanaf komende vrijdag worden zo'n drie miljoen munten uitgedeeld door banken, postkantoren en winkels. Nog eens zeven miljoen munten worden later in het jaar uitgegeven.

Javid kreeg zondag de eerste munten aangeboden en zei daarover: 'Het verlaten van de Europese Unie is een keerpunt in onze geschiedenis en deze munt markeert het begin van dit nieuwe hoofdstuk.'

Anderen lazen ook: Iedereen is boos op iedereen over de Brexit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps