Foto: AFP

Dag Merkel, hallo Scholz: Duitsland krijgt nieuwe leider

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Het wordt even wennen voor veel Duitsers. Zestien jaar lang was Angela Merkel de baas in het land, maar vandaag neemt Olaf Scholz het stokje van haar over. Wie is deze nieuwe bondskanselier van onze oosterburen?

Hij zit al heel lang in de politiek

Op zijn zeventiende werd Olaf Scholz lid van de politieke partij SPD. En dat is hij altijd gebleven! Nadat hij eerder burgemeester van Hamburg en minister van Financiën was, wordt hij nu op zijn 63e voor het eerst bondskanselier. Dat is een soort minister-president, dus hij krijgt ongeveer hetzelfde werk als onze Mark Rutte.

Hij is ‘nog minder spannend dan kokend water’

De bijnaam van de nieuwe bondskanselier is Scholz-o-mat, omdat hij zou praten als een automaat of een robot. Een andere politicus heeft eens over hem gezegd dat zelfs kokend water nog spannender is dan de nieuwe bondskanselier. Zelf vindt Olaf Scholz zijn duffe uitstraling helemaal geen probleem. ‘Ik stel me kandidaat als kanselier, niet als circusdirecteur’, zei hij erover.

Hij heeft schandalen met geld gehad

In zijn carrière heeft Olaf Scholz een paar keer problemen met geld gehad. Zo zou hij er als burgemeester voor hebben gezorgd dat een bank te weinig belasting hoefde te betalen. Gelukkig voor hem vonden veel kiezers dat hij het meestal hartstikke goed doet.

Hij heeft grote plannen voor klimaat en armoede

Als bondskanselier heeft Olaf Scholz grote plannen. Hij wil graag dat de mensen die het minst verdienen een hoger loon krijgen. Ook moet Duitsland duurzamer worden. Dat betekent: veel geld naar klimaatmaatregelen.

Zijn lievelingseten is Königsberger Klopse
Als de bondskanselier na een lange werkweek eindelijk weekend heeft, eet hij het liefst Königsberger Klopse: een soort gehaktballetjes. Tegen de Duitse krant Taz heeft hij daarover gezegd dat hij het jammer vindt dat je die in restaurants bijna nooit meer kunt bestellen. Hopelijk pakken een paar koks die hint op!

Anderen lazen ook: Van sukkeltje tot ster (6): Angela Merkel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook