Dalai Lama

Dalai Lama in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De Dalai Lama (83) is een van de belangrijkste religieuze leiders van de wereld. Vandaag is hij in Nederland. Drie vragen (en antwoorden) over deze wereldberoemde Tibetaanse monnik.

1. Wie is de Dalai Lama?

Een lama is in Tibet een wijze leraar, een Dalai Lama is de belangrijkste. De naam betekent letterlijk 'oceaan van wijsheid'. Boeddhisten geloven dat hij een goddelijk wezen op aarde is.

Sinds het het jaar 1391 zijn er in Tibet dertien Dalai Lama's geweest. De Dalai Lama van nu is de veertiende. Hij is in 1935 in een boerengezin geboren als Lhamo Dhondub. Als tweejarige peuter wordt Lhamo door belangrijke boeddhisten 'ontdekt' als de veertiende Dalai Lama. Ze geloven dat de oude Dalai Lama reïncarneert in een klein kind. 

Op zijn zesde begint de kleine Dalai Lama aan zijn opleiding boeddhistische filosofie in een klooster. In 1950, als de Dalai Lama vijftien jaar is, vallen Chinese soldaten Tibet binnen. Vanaf dat moment is China de baas in Tibet. De bevolking protesteert en er vallen duizenden doden. De Dalai Lama voelt zich niet meer veilig en vlucht naar India. Daar woont hij in ballingschap. Dat betekent dat hij niet terug kan naar Tibet

2. Waarom is de Dalai Lama zo bekend?

De Dalai Lama is niet alleen een religieuze leider voor boeddhisten. Hij strijdt ook voor de vrijheid van Tibet. Daarvoor reist hij de hele wereld over. Zijn boodschap over vrede en geweldloosheid spreekt veel mensen aan. In 1989 krijgt hij de Nobelprijs voor de Vrede.

3. Wat komt de Dalai in Nederland doen?

Hij gaat lezingen over het boeddhisme geven in Rotterdam. Of hij ook met politici over de situatie in Tibet gaat praten is niet bekend. Wel is hij tegenwoordig minder streng over China dan vroeger. Hij vindt het nu vooral belangrijk dat Tibetanen in Tibet door China eerlijk behandeld worden. In een interview met De Volkskrant  vertelde de Dalai Lama dat hij naar China wil om een heilige boeddhistische plek te bezoeken. 

Anderen lazen ook: Magische, maar gevaarlijke berg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.