Foto Davy van der Hoeven

Davy (11) maakt winnende ruimtefoto

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het was de eerste ruimtefoto die hij maakte en boem! Meteen een schot in de roos. Met een prachtplaat van de Rosetta-nevel won Davy uit Hendrik-Ido-Ambacht een internationale fotoprijs.

‘Eerst heb ik bedacht wat ik wilde fotograferen’, vertelt Davy. ‘M’n vader weet veel van astronomie en samen hebben we op internet gezocht naar iets moois. Het werd de Rosetta-nevel. Daarna zochten we uit hoe we de telescoop moesten instellen om de nevel scherp in beeld te krijgen. Toen hebben we ’m samen naar de tuin gesleept. Het is een megading. Hij stond drie nachten buiten. De lens bleef telkens een kwartier openstaan. Toen hadden we een heleboel foto’s. Die heb ik aan elkaar gevoegd met speciale software tot één foto en die ingestuurd.’ 

Wat is het?
Het resultaat: de eerste prijs in de categorie kinderen tot 15 jaar van Astronomy Photographer of the Year! Afgelopen zaterdag ging Davy naar Londen om z'n prijs in onvangst te nemen. ‘Prachtige kleuren’, zei de jury. Wat zien we eigenlijk Davy? ‘Een gasnevel met waterstof waarin sterren geboren worden. Door de straling van de sterren wordt gas weggeduwd en ontstaat er een bel in een gaswolk. Die bruine rand is waterstof dat weggaat. Het blauwe is zuurstofgas. Dat is zwaarder en blijft langer hangen.’ Over de vraag of hij vaker van zulke foto’s wil maken hoeft Davy niet lang na te denken. ‘Ja, want het is heel gaaf om je in de ruimte te verdiepen.’ 
Foto André van der HoevenVan het prijzengeld gaat Davy een kartpak kopen. 'Dat is ook een hobby van me.'

Anderen lazen ook: Hoe is de ruimte ontstaan?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps