Brand

De Amazone staat meer in brand dan ooit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Nooit eerder waren er zoveel branden in de Amazone als dit jaar. De vlammen verwoesten duizenden plekken tegelijk in het Braziliaanse regenwoud.

De Amazone is bijna net zo groot als heel Australië. Er staan zoveel bomen die zuurstof leveren, dat het regenwoud ook wel 'de longen van de aarde' wordt genoemd. Maar er staan steeds minder bomen in het woud. Dit jaar hebben er al 72.843 bosbranden gewoed. Nooit eerder stond de boel op zoveel plekken in het grote natuurgebied in de fik.

Donkere stad

Deze week was het in het Braziliaanse São Paulo een dag lang helemaal donker. Dat komt door de rook uit de Amazone, zeiden weerkundigen. De rook houdt het zonlicht tegen. Inwoners deelden foto's van de donkere stad op social media. #PrayforAmazonia (Bid voor de Amazone) werd al snel trending.

Aangestoken

Experts denken dat de branden zijn aangestoken. Want de Amazone is zo nat dat het niet uit zichzelf vlam vat. Wie zoiets doet? Waarschijnlijk mensen die er plantages willen aanleggen. Het illegaal kappen van bomen en inpikken van stukken land is flink toegenomen sinds Jair Bolsonaro president is.

Anderen lazen ook: Nieuwe dieren ontdekt in Amazone.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Hallo,
Ik vroeg me af, als heel de wereld ziet dat die Braziliaanse president niet goed zijn werk doet, of de rest van de wereldleiders ervoor kan zorgen dat hij aftreedt? Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps