ANP

In de ban van corona: wat is waar en wat niet?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Lege straten, volle ziekenhuizen en heel veel mondkapjes. Vooral in China zijn mensen in de ban van een nieuw coronavirus. Die griepachtige ziekte is heel besmettelijk en grijpt snel om zich heen. Over de ziekte gaan de gekste verhalen rond. Wat is waar en wat niet?
 

Het virus is verspreid via vleermuissoep

Op social media gaan heel erg vieze foto’s en filmpjes rond van een vrouw die een gekookte vleermuis uit haar soep vist en opeet. Volgens de Britse roddelkrant Daily Star is zij gefilmd in Wuhan en kort erna bezweken aan het coronavirus. Daar is alleen geen enkel bewijs voor. Het is ook niet logisch omdat virussen in kokend water al na een minuut kapot zijn. Dit is niet waar.

Het virus is verspreid via vleermuizen

Vleermuizen zijn vaak besmet met coronavirussen. Waarschijnlijk is het daarna via andere dieren overgesprongen op de mens. Dat er een link is met de dierenmarkt in Wuhan is ook wel duidelijk. De eerste patiënten waren allemaal daar geweest. Dit is wel waar.

Oregano-olie geneest

Afgelopen week ging op social media rond dat pure oregano-olie het virus onschadelijk maakt. Het bericht bleek al tien jaar oud, zo ontdekte de Amerikaanse krant The Washington Post. Toch werd het in korte tijd duizenden keren gedeeld. Dit is niet waar.

Het virus is ontsnapt uit een laboratorium

Volgens hardnekkige geruchten kan het geen toeval zijn dat de dierenmarkt waar het coronavirus opdook vlakbij een zwaar beveiligd laboratorium van het Wuhan Instituut voor Virologie ligt. In dat geheimzinnige lab zouden virussen gekweekt worden die als biologische wapens ingezet kunnen worden. Het coronavirus zou per ongeluk zijn ontsnapt. Een mooi scenario voor een film, maar niet heel geloofwaardig. Het lab ligt op meer dan dertig kilometer van de markt. En er is ook geen enkel bewijs dat daar biologische wapens ontwikkeld worden. Dit is niet waar.

Het virus leidt tot overvolle ziekenhuizen

In de ziekenhuizen in Wuhan, en de andere plaatsen waar het virus is uitgebroken, is het een chaos. Niet alleen door zieke patiënten, maar vooral door heel veel Chinezen die bang zijn dat ze het virus hebben. Alleen al afgelopen maandag meldden zich 32.000 mensen met vage klachten. Uit heel China worden nu extra verpleegkundigen en artsen naar de regio gevlogen. Met grote spoed worden er ook twee extra ziekenhuizen met tweeduizend extra bedden de grond uit gestampt. Dit is waar

Anderen lazen ook: Chinese muur en Disneyland dicht door corona.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik haat de coronavirus ik hoop echt niet dat dit in NL komt.

Corona is nu in nederland

Er zijn al twee mensen in NL die besmet zijn
1 man in tilburg
1 vrouw in Diemen

Ik vind de hysterie rondom dat Coronavirus behoorlijk overdreven en opgeblazen. 17 doden op de 1000 besmettingen is juist erg weinig. Een goeie griep is gevaarlijker dan dat Coronavirus.

Het is niet overdreven. Niemand kan je vertellen of jij wel of niet dood gaat aan dit virus. Ook al ben je jong. Neem daarom geen risico en blijf binnen. Liever saai binnen blijven voor een paar maanden dan straks geinfecteerd raken er er lichamelijke klachten van krijgen of mogelijk Zelfs doodgaan. Het is spelen met je leven als he alsnog naar buiten gaat

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps