Foto: ANP

De basisscholen gaan weer open, maar we blijven in lockdown

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

'We zitten in een spannende en ook onzekere fase van de coronacrisis', begon demissionair minister-president Rutte gisteravond de persconferentie. 'Een derde golf aan besmettingen komt er razendsnel aan', zei hij later. Daarom wordt de lockdown in ieder geval tot 2 maart verlengd.

'Het aantal besmettingen daalt, maar toch lijkt een derde golf er razendsnel aan te komen. Nu is al tweederde van de besmettingen van de Britse variant, die besmettelijker is dan de 'oude' variant', zei Rutte. Daarom blijven winkels, restaurants, cafés en kappers voorlopig nog even gesloten.

Afhalen in de winkel

Er gaan wel een paar dingen veranderen, vertelde de minister-president. Winkeliers mogen hun winkels wel openen om producten buiten af te laten halen. Klanten kunnen online een bestelling doen en die een paar uur later ophalen. De avondklok blijft voorlopig nog wel even gelden. Tot 10 februari moet iedereen nog steeds om negen uur 's avonds binnen zijn. 

Basisscholen weer open

Voor kinderen gaat er nog iets veranderen: de basisscholen gaan weer open. Dat noemt Rutte een 'belangrijk besluit' voor alle kinderen die naar school gaan. Omdat kinderen minder besmettelijk zijn, kan dat ook. Maar ook op scholen gaan strengere regels gelden. Als iemand in de klas bijvoorbeeld positief getest wordt, blijft de hele klas thuis en laat iedereen zich op de vijfde dag testen op het virus. Er worden ook proeven gedaan met sneltesten voor leraren. Voor basisscholen komen misschien nog meer regels, maar daarover wordt later meer bekendgemaakt. Middelbare scholen blijven sowieso tot 1 maart gesloten.

Anderen lazen ook: 6 anti-verveeltips voor een regenachtige dag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook