Unsplash

De eikels vallen eerder dit jaar: Is de herfst vroeg?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

De zomer is nog niet vertrokken of de herfst staat alweer op de deur te bonzen. Nog eventjes wachten en dan vallen de eikels alweer uit de boom. En dat gebeurt de afgelopen jaren zo’n drie weken eerder dan vijftig jaar geleden.

Hoe dat kan? De verschuiving van de vallende eikels heeft alles te maken met de hoge temperaturen van afgelopen maand. Hierdoor zijn de groene eikels sneller rijp geworden en zullen ze straks ook eerder van de boom vallen. Ook zijn de bomen sneller gaan bloeien door het lekkere weer in het voorjaar. Dat is de afgelopen jaren door de opwarming van de aarde steeds vaker voorgekomen.

Blaadjes

Ook de bomenblaadjes vallen dit jaar iets eerder dan normaal. Dat komt omdat 2020 een extreem droog jaar was. Het hoort zelfs bij de 5% droogste jaren gemeten sinds 1906! Door de droogte én de warmte hebben de bomen meer vocht verdampt dan ze op hebben kunnen nemen. Hierdoor laten veel bomen hun blaadjes dit jaar iets eerder vallen.

Maar..

De vallende eikels en blaadjes betekenen niet dat de herfst dit jaar eerder begint dan normaal. De start van de herfst blijft ondanks het gekke weer precies hetzelfde. De zomer duurt nog tot 22 september!

Anderen lazen ook: Slimme dieren: De eekhoorn speelt verstoppertje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.