Testteam

De geheimen van veren en vleugels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Er valt veel te ontdekken in de wereld. Hoe? Door te experimenteren, uit te proberen, en proefjes te doen. Kidsweek legt de wereld onder een microscoop. Dit keer: Arlena (11), Esmé (11), Rens (10 en Jorwin (11) op bezoek bij natuurmuseum Naturalis in Leiden om vleugels te onderzoeken.

IMG 9708

Stap 1: Vleugels horen
‘Voor je liggen de vleugels van roofvogels’, zegt Becky van Naturalis. ‘Een torenvalk, een buizerd, een ransuil…’ De opdracht is simpel: pak een vleugel en wapper ermee bij je oor. ‘Lekker windje’, vindt Jorwin. ‘Ja, dat klopt, maar het gaat om wat je hoort’, zegt Becky. Jorwin: ‘Ik hoor een dinosaurus!’ En ook dat klopt, want er klinkt hard dino-gebrul van verderop uit het museum. Als je goed luistert, hoor je verschil tussen de ene vleugel en de andere. ‘Een uil jaagt ’s nachts en daarom moet hij heel stil zijn’, legt Becky uit. ‘Een buizerd jaagt overdag en dan is er veel meer geluid, dus hoeft dat niet.’


IMG 9755Stap 2: Veren voelen
‘Als je goed kijkt naar de veren van een uil, zie je er donspluisjes op zitten’, wijst Becky. Voorzichtig voelt Rens eraan. Hij draagt blauwe handschoenen, want de vettigheid die op je handen zit is slecht voor de vleugels. ‘Die zorgen ervoor dat hij minder geluid maakt’, legt Becky uit. En er is nog meer te voelen. De vleugels zijn best groot, maar ook heel licht. Hoe zou dat komen? ‘Ik heb wel eens een veer gevonden’, zegt Arlena. ‘Die was hol van binnen.’ Bingo! Daarom zijn ze dus zo licht, het zijn net rietjes.

IMG 9741

Stap 3: Kleuren zien
Aan de vleugels is meer te zien dan je denkt. De kinderen krijgen een UV-lamp om ze te onderzoeken. ‘Oh, wauw’, roept Esmé als ze de lamp aan doet en er ineens allerlei extra kleuren tevoorschijn komen. ‘Vogels kunnen meer zien dan wij, zij zien die kleuren ook zonder zo’n lamp’, legt Becky uit. Er is nog meer te ontdekken. Die mooie blauwe vleugel van een ijsvogel, die is eigenlijk helemaal niet blauw. Dat lijkt maar zo, doordat de veren het licht heel handig weerkaatsen. Maar als je zo’n vleugel vlak voor een lamp houdt, verdwijnen de kleuren. ‘Best eng’, vindt Jorwin.


Thuisproef
Hoe kun je zelf vleugels onderzoeken? Becky: ‘Als je ergens een dode vogel vindt, kun je de vleugels meenemen en bekijken.’ Eh…is dat dan niet vies? ‘Valt wel mee. Je moet natuurlijk wel handschoenen aan doen.’ En als je daar nou toch geen zin in hebt, wat kun je dan doen? ‘Losse veren zoeken en bekijken. Op sommige kun je een soort jaarringen zien. Of heel kleine haakjes, die net klittenband lijken.’


In de rubriek Onder de MicroScoop lees je elke maand proefjes en experimenten. Die doen we samen met het Weekend van de Wetenschap. Alle andere afleveringen uit deze rubriek vind je hier

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps