Gele hesjes bij de Arc de Triomphe in Parijs op 1 december 2018  Foto EPA

De gele hesjes gaan door

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Sinds drie weken gaan er in Frankrijk boze mensen in gele hesjes de straat op. Het begon als vreedzaam protest tegen hoge benzineprijzen. Ondertussen is het meer dan dat en zijn er ook Belgische en Nederlandse acties. Drie vragen én antwoorden over ‘de hesjes’.

1. Waarom heten ze ‘gele hesjes’?

De demonstranten dragen reflecterende hesjes. Die zijn in Frankrijk verplicht bij autopech. Elke Fransman heeft er eentje in de auto liggen. De actie begon toen een vrouw via Facebook opriep te protesteren tegen het plan van president Macron om benzine duurder te maken. Duizenden mensen blokkeerden Franse wegen. Op sommige plekken liep het uit de hand, zoals vorig weekend in Parijs waar auto’s in brand stonden en winkels werden geplunderd.

2. Hoe reageert Macron?

Die wilde eerst niet toegeven aan het geweld. Het zijn relschoppers die zich vermommen als gele hesjes om de boel te vernielen, vond hij. Maar deze week liet de regering weten de verhoging van de benzineprijs toch uit te stellen. Om de rust terug te brengen. Of dat lukt is maar de vraag. Er zijn nog meer mensen kwaad geworden op de regering die volgens hen niet genoeg doet voor Fransen met weinig geld. En zij zijn nieuwe acties van plan.

3. Waarom is het protest ook bij ons?

Het idee van de hesjes spreekt aan en steekt de grenzen over. Naar België. En naar Nederland. Ook hier zijn er mensen om allerlei redenen ontevreden over de regering. Zo vinden zij hun inkomen te laag en de prijzen te hoog. Vorige week trokken groepen gele hesjes door Den Haag, Nijmegen en Maastricht die riepen dat Rutte weg moest. Dit weekend willen ze weer op pad. Naar Amsterdam, voor een rondje om het gemeentehuis.

Anderen lazen ook: Protest tegen volle klassen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het is echt heel overdreven om dingen in brand te steken maar de regering doet het voor het milieu zodat er minder mensen met de auto gaan Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.