ANP

De geschiedenisles krijgt nieuwe onderwerpen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een witte slingerende lijn met jaartallen en oude plaatjes: de Canon van Nederland. Deze week werd er een nieuwe versie gepresenteerd. Vijf vragen over de Canon:

1. De Canon-wattes?

De Canon van Nederland is een samenvatting van de Nederlandse geschiedenis. Veel scholen gebruiken de Canon tijdens de geschiedenisles. Misschien heb je hem weleens in het klaslokaal zien hangen! In de nieuwe Canon zijn sommige onderwerpen aangepast of vervangen. Dikke kans dat je dit op school gaat merken. 

2. Waarom moest de oude veranderd worden?

De oude Canon was geschreven in het jaar 2006, alweer veertien jaar geleden! Vorig jaar besloot minister Van Engelshoven van Onderwijs dat het tijd was om opnieuw naar de Canon te kijken. Ze stelde een speciale groep deskundigen aan die de Canon mocht veranderen en aanvullen.

3. Veranderen? Maar de geschiedenis blijft toch altijd hetzelfde?

‘Door nieuw onderzoek komen er telkens nieuwe feiten aan het licht’, vertelt Kayleigh Goudsmit. Zij hielp als geschiedenis-deskundige mee met het maken van de nieuwe Canon. 'Ook komt er altijd nieuwe geschiedenis bij. Zoals de Brexit, daar was nog geen sprake van toen de oude Canon geschreven werd. Of bijvoorbeeld de excuses van koning Willem-Alexander aan Indonesië voor het Nederlandse geweld tijdens de oorlog.'

4. Hoe vinden mensen de nieuwe Canon?

Veel mensen zijn blij dat hij is aangepast. Ze vonden namelijk dat er in de oude versie te weinig was geschreven over de slavernij, vrouwen en mensen met een niet-witte huidskleur. Bij de nieuwe Canon dit aangepast, zo is de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom toegevoegd. Ook komen de Oranjeleeuwinnen voor in de nieuwe Canon. 

5. Blijft de Canon nu voor eeuwig hetzelfde?

Nee. Over een aantal jaar wordt er weer bekeken of hij veranderd moet worden. Er is dan natuurlijk veel meer nieuwe geschiedenis bijgekomen. Bijvoorbeeld de corona-crisis!

Anderen lazen ook: Henrike over racisme-lessen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind dat corona in de geschiedenis-boekjes moet komen

Waarom wordt er alleen gesproken over de slavernij in Surinam en niet in NL ?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.