ANP

De Kilimanjaro staat in lichterlaaie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

De Kilimanjaro in Tanzania staat in vuur en vlam. Op de hoogste berg van Afrika woedt al dagen een verwoestende brand. Honderden brandweerlieden proberen met man en macht het vuur te blussen.

Flinke windstoten en een dorre grond zorgen ervoor dat het vuur zich snel kan verspreiden. Op de Kilimanjaro leven dieren en planten die nergens ter wereld voorkomen. Het is daarom belangrijk dat het vuur snel geblust wordt. De regering van Tanzania heeft gevraagd om extra helikopters en vliegtuigen om de brand vanuit de lucht te bestrijden.

Vuurtje

Hoe de brand is ontstaan is nog onbekend. Onderzoekers denken dat het komt door vonken die zijn vrijgekomen toen bergbeklimmers eten probeerden op te warmen op een vuurtje. Elk jaar proberen 50.000 mensen de Afrikaanse berg te beklimmen.

'Het dak van Afrika'

De Kilimanjaro wordt ook wel 'het dak van Afrika' genoemd, zó hoog is de berg. In totaal steekt hij bijna 6000 meter(!) boven de zeespiegel uit. De enorm hoge berg bestaat uit drie aaneengesloten vulkanen, waarvan twee niet meer branden. Het hoogste punt van de Kilimanjaro heet de Uhuru, dit betekent 'vrijheid' in de Afrikaanse taal Swahili. 

Op deze luchtfoto zie je de brand op de berg:

ANP

Anderen lazen ook: Meisje (7) beklimt hoogste berg van Afrika.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook