Foto: ANP
Onderzoek

In de klassenapp wordt regelmatig gepest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Een groepsapp met de klas is handig en gezellig. Maar soms ook vervelend. Uit onderzoek van Kidsweek en MediaMasters blijkt dat een kwart van de kinderen weleens gepest of buitengesloten wordt in de klassenapp. Zo'n appgroep zorgt daarnaast ook regelmatig voor irritaties.

Twee op de drie kinderen tussen negen en dertien jaar zit in een groepsapp met de klas. Heel handig, om vragen te stellen, afspraken te maken en leuke berichtjes te sturen bijvoorbeeld. Maar uit het onderzoek blijkt dat veel kinderen het vervelend vinden dat er onzin gedeeld wordt, vaak berichtjes worden gestuurd en dat anderen direct een antwoord verwachten.

Uit de groep

Roos (11) herkent dat: 'Soms worden er berichtjes gestuurd die helemaal nergens over gaan. Ik vind dat soms wel wat veel.  Dan zorg ik ervoor dat ik niet de hele tijd op mijn telefoon zit. Anders ga ik me teveel druk maken. En dan slaap ik ook minder goed.' Ook Islay (11) heeft weleens een groep verlaten: 'Op een gegeven moment was het zogenaamd grappig om de profielfoto van de groep aan te passen. Toen iemand hem een keer of tien had veranderd in Geert Wilders, was ik er wel klaar mee. Stom gedoe.'

Liever niet zien

Twee op de tien kinderen geven aan dat ze wel eens berichten voorbij zien komen die ze liever niet hadden gezien. Gewelddadige video's, blootfoto's of onaardige berichten bijvoorbeeld. Raphael (12): 'Ik krijg soms de raarste berichtjes. Het is niet perse schadelijk voor één persoon, maar het zijn wel nare berichten. En omdat ik dat niet wil zien, zet ik mijn telefoon op ‘gedempt’. 

Gepest in klassenapp

Bij sommige kinderen gaat het nog een stapje verder. Een kwart geeft aan dat er weleens gepest wordt in de klassenapp of dat er ruzie ontstaat. 17% van de kinderen heeft wel eens stress, zenuwen of spanningen door al die berichtjes. 73% heeft daarom afspraken gemaakt over het gebruik van de groepsapp, zoals Islay met sommige klasgenoten deed. 'Omdat we het zo vervelend vonden dat klasgenoten maar bleven spammen, vooral over voetbal, zijn we onze eigen ‘Positieve Klassenapp’ begonnen. Daarin zetten we vooral lieve, positieve berichtjes. En we voegen iedereen toe, behalve spammers en voetbalgekken.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid, van 5 tot en met 12 november, gaat het ook over dit onderwerp. Hoe houd je het samen sociaal online? Die vraag staat centraal.

Anderen lazen ook: 1 op de 3 kinderen bang om te vertellen over online pesten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook