regeerakkoord

De plannen voor Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Na 209 dagen vergaderen is het vandaag eindelijk zo ver. Trots kwamen de leiders van de vier regeringspartijen de Tweede Kamer in. Het regeerakkoord is klaar. Daarin staan hun plannen voor de komende vier jaar. Dit zijn de opvallendste.

Wilhelmus

Het plan was al uitgelekt, maar nu is het officieel. Alle kinderen krijgen op school les in het Wilhelmus. Ze moeten het kunnen zingen, maar ook leren over de geschiedenis van het volkslied.

Schoolreisjes

Alle kinderen moeten één keer tijdens hun schooltijd naar het Rijksmuseum in Amsterdam en naar het Tweede Kamer-gebouw in Den Haag. De nieuwe regering vindt dat belangrijke plekken waar iedere Nederlander een keer geweest moet zijn.

rijksmuseum

Meer geld voor juffen en meesters

Vanaf volgend jaar krijgen juffen en meesters op basisscholen meer geld. Ook gaat de regering zorgen dat ze het minder druk krijgen. Of de staking van volgende maand daardoor niet meer door gaat is nog onduidelijk.

Nieuw soort school

Na de basisschool is de middelbare school soms flink wennen. Daarom is het misschien wel een goed idee om een soort ‘tussenschool’ in te voeren: een school voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Het nieuwe kabinet wil dat testen.

Boeven langer vast

Gevangenen mogen nu soms eerder uit de gevangenis als ze zich niet misdragen. Daar gaat de nieuwe regering strenger in worden. Criminelen mogen alleen eerder vrij als ze zich echt heel goed gedragen.

Duurdere boodschappen

Er komt meer belasting op gewone boodschappen. Die worden dus een beetje duurder. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld snoep en ijsjes.

boodschappen

Klimaatplannen

De nieuwe regering heeft veel maatregelen bedacht om het klimaatprobleem aan te pakken. Er moeten bijvoorbeeld meer windmolenparken komen en vieze vrachtwagens moeten extra betalen om rond te mogen rijden.

rutte

Wat gaat er nu gebeuren?

Het is niet zo dat de nieuwe regering meteen kan beginnen. Er moet nog heel wat gebeuren. Komende dagen gaat minister-president Mark Rutte beslissen wie zijn ministers worden. Hij heeft vast al een lijstje gemaakt met mensen die hij wil vragen. Al die mogelijke nieuwe ministers nodigt hij dan uit voor een kopje koffie en een gesprek in zijn werkkamer. Daarna wordt er gekeken of ze nergens over gejokt hebben.

Kloppen hun diploma’s? Betalen ze netjes hun belasting? Hebben ze niet iets stiekems gedaan? Als het goed is, is na de herfstvakantie de nieuwe regering echt compleet. Kort daarna volgt de officiële beëdiging door koning Willem-Alexander. Dan maken ze ook een mooie groepsfoto op de trappen van zijn werkpaleis. En pas dán kan het regeren eindelijk beginnen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Wat zegt de koning voor nieuws in de troonrede? of De leukste foto's van Prinsjesdag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

fijn dat er nu nieuwe plannen zijn zeg! Blij Duimomhoog Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps