Foto AFP

De rendieren zijn aan het krimpen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Opvallend rendiernieuws, zo vlak voor kerst. De rendieren op Spitsbergen, vlakbij de noordpool, worden steeds lichter en kleiner. En de grootste kudde rendieren ter wereld, in Siberië, krimpt.

 

Die grootste kudde is de Tajmyr-kudde, op het Siberische schiereiland Tajmyr. In 2000 had-ie een topomvang van een miljoen rendieren. Maar, zeggen Russische wetenschappers die de mega-kudde al vijftig jaar bestuderen, daar zijn er nu nog maar 600.000 van over.

Hoe dat komt? Dit antwoord verwacht je vast al: de mens maakt hun leefgebied kleiner. In het gebied worden een weg, een spoor en ook nog een oliepijplijn aangelegd.

Op de weegschaal
En hoe zit het met de krimpende rendieren bij de noordpool? Dat worden er niet minder, maar ze worden wel lichter. Twintig jaar geleden wogen zij gemiddeld 55 kilo. Nu nog maar 48 kilo. Dat blijkt uit Schots onderzoek. Wetenschappers uit Aberdeen houden de rendieren al sinds 1994 goed in de gaten.

Elk jaar vangen ze zo’n 130 exemplaren en die gaan allemaal op de weegschaal. Daardoor weten we nu dat de rendieren steeds dunner worden.

IJsmos
Dat de rendieren steeds dunner worden komt door de warmere winters, zeggen de Schotten. Het regent meer op de toendra en als dat water bevriest komt er een dikke ijslaag op het korstmos dat rendieren zo graag lusten. IJsmos, dat valt niet goed te grazen. En lekker is het ook al niet.

Uitsterven zullen de rendieren niet, denken de onderzoekers. Maar als het zo doorgaat zullen er straks in het poolgebied wel rendieren rondlopen die een stuk kleiner zijn dan ze ooit waren. En, schrijven de onderzoekers op hun site, dan heeft de Kerstman wel meer rendieren nodig om zijn slee te kunnen trekken!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is ee n deir toch

hoe worden ze klein

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps