Banaan

De superbanaan komt eraan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De winkels liggen nu nog vol bananen, maar het is spannend of dat ook zo blijft. De banaan wordt namelijk wereldwijd bedreigd door een ziekte. Wetenschappers doen er alles aan om een oplossing te bedenken. En die is nu misschien gevonden.

Als jij deze week in een banaan hebt gehapt, dan was dat een Cavendish-banaan. Die wordt overal op de wereld gegeten. Deze soort is het sterkst en dus het makkelijkst te vervoeren. Dat is handig, maar ook gevaarlijk. Want als één bananenboer zieke planten heeft, wordt die ziekte snel over de wereld verspreid.

Schimmel

En dat is precies hoe het nu gaat. Veel boeren hebben last van de Panamaziekte. Een schimmel kruipt dan via de grond de wortels van een plant in en zorgt ervoor dat de plant doodgaat. ‘Boeren lopen door de modder van plantage naar plantage en nemen zo de schimmel aan hun voeten mee’, vertelt Gert Kema, hoogleraar plantgezondheid aan de Universiteit van Wageningen. ‘En op elke plantage komt weleens een handelaar. Die neemt de schimmel zelfs mee het vliegtuig in, naar plantages in andere landen.’

Oplossing

De schimmel begon in Taiwan, maar zit nu ook in andere landen in Azië, het Midden-Oosten, Australië en in Afrika. Kema en zijn collega’s zijn met wetenschappers uit Australië al jaren op zoek naar een oplossing. En die is nu misschien gevonden. ‘Er bestaan wilde bananen die tegen de schimmel kunnen, maar die kunnen wij niet eten omdat er veel pitten in zitten’, vertelt Kema.

Superbanaan

De wetenschappers proberen de wilde banaan nu met de Cavendish-soort te kruisen, zodat er een soort superbanaan ontstaat. Eentje die wij kunnen eten, maar die ook tegen de schimmel kan. En daar proef je trouwens niks van.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Eet je meer worteltjes als jouw idolen ze ook eten?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Goeie tekst! Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.