Foto ANP

De Troonrede: dit bedoelde de koning eigenlijk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Dinsdag was het Prinsjesdag en dus las koning Willem-Alexander (met baard) zoals elk jaar de troonrede voor. Dat is een lange toespraak over het land en de nieuwe plannen van de regering. Die toespraak staat bomvol moeilijke woorden en plechtige zinnen. Kidsweek maakte een vertaling.

Hallo allemaal,

De troonrede: dit bedoelde de koning eigenlijkDe regering is trots op jullie! Op internet lijkt het soms of iedereen alleen maar met elkaar aan het ruzie maken is, maar in het echt zijn bijna alle Nederlanders hartstikke sociaal. Laten we zo blijven!


De troonrede: dit bedoelde de koning eigenlijkPolitici hebben het vaak over ingewikkelde cijfers en sommetjes. Dat is wel een béétje nodig, maar het is natuurlijk vooral belangrijk dat mensen kunnen doen wat ze fijn vinden. Dat ze leuk werk hebben of kunnen studeren wat ze willen. En daar moeten wij als regering voor zorgen. Daarom hebben we een kleine verrassing. We hebben een klein beetje geld over dus misschien kunnen we iedereen wel een extraatje geven komend jaar. Maar verwacht er niet teveel van want we moeten natuurlijk wel een beetje op blijven passen.

De troonrede: dit bedoelde de koning eigenlijkVooral in het buitenland is er namelijk best veel gedoe. Die Brexit maakt de boel een beetje onzeker. En we weten nog niet zo goed wat machtige landen als China en India allemaal gaan doen. We maken ons ook zorgen over vluchtelingen die vaak vreselijke reizen moeten maken om naar Europa te komen. We moeten met andere landen veel duidelijkere afspraken gaan maken. Vluchtelingen die hulp nodig hebben, moeten we goed helpen. En we moeten streng zijn voor mensen die er een potje van maken.

De troonrede: dit bedoelde de koning eigenlijkEn er zijn meer dingen beter moeten. Ook onze kinderen en kleinkinderen hebben later recht op schone lucht en een gezond land. We moeten dus goed blijven nadenken over het klimaat. Er komen strengere regels voor de uitstoot van fabrieken. We vinden het ook belangrijk dat jongeren meedenken over die plannen. Daarom komt er binnenkort een speciaal jongerenparlement.

De troonrede: dit bedoelde de koning eigenlijkWe gaan trouwens ook nog ons best doen voor meer nieuwe leraren. En voor meer dokters en verpleegkundigen. En kinderen die het moeilijk hebben moeten sneller hulp van jeugdzorg krijgen. En speciaal voor alle mensen uit Groningen: we gaan zo snel mogelijk stoppen met dat gas uit de grond halen.

Nou dat was het weer. Ik wens alle politici in de Eerste – en Tweede Kamer veel succes met hun werk. Dag!

Anderen lazen ook: 7 weetjes over Prinsjesdag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat een geweldige uitspraak van Willem-Alexander de koning. Hij heeft ook heel eerlijk .wij mogen trots op hem zijn! Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.