Hillenburg met actrice Scarlett Johansson in 2004 bij de première van een SpongeBob-film film in de VS Foto AFP

De vader van SpongeBob is overleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

De Amerikaan Stephen Hillenburg is overleden. Hij is de bedenker van SpongeBob SquarePants. De grappige gele spons heeft miljoenen fans over de hele wereld.

Stephen Hillenburg was docent zeebiologie. Hij wist ontzettend veel over oceanen en zeeën en alles wat daarin leeft. En hij hield ook van tekenen. Op een dag kwam hij op het idee om een stripfiguurtje te gebruiken tijdens zijn lessen, om dingen mee uit te leggen. Hij koos voor een zeespons, want dat vond hij heel bijzondere dieren. Zo werd de oerversie van SpongeBob geboren.

Bikinibroek
Hillenburg bleek tekenen en verhalen bedenken veel leuker te vinden dan lesgeven. Hij besloot daar zijn werk van te maken. Een goeie beslissing, bleek al snel. In het begin van de jaren negentig maakte hij een paar prijswinnende animatiefilms. En daarna begon hij een animatieserie over zeedieren (zijn oude liefde) te tekenen. Over het onderzeese plaatsje Bikinibroek. Met een altijd vrolijke vierkante spons in de hoofdrol.

Succes
SpongeBob SquarePants werd een groot succes. De serie wordt uitgezonden door Nickelodeon in tweehonderd landen en is al aan zijn twaalfde seizoen toe. Er zijn SpongeBob-films en SpongeBob-musicals. En er zijn een boel SpongeBob-spullen te koop: van rugzakken en broodtrommels tot mokken en t-shirts. 

Hillenburg is 57 jaar geworden. Hij had de spierziekte ALS. 'Met zijn unieke gevoel voor humor heeft hij vreugde gebracht aan veel kinderen en families', zegt zender Nickelodeon.

Zing jullie even mee, ter nagedachtenis aan de vader van SpongeBob?

Anderen lazen ook: Papa van Barbapapa.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps