Na de verkiezingen begint het formeren

De verkiezingen zitten erop. Maar wat nu?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Vrijwel alle stemmen zijn geteld. De winnaars en verliezers van de Tweede Kamerverkiezingen zijn bekend. Wat gaat er nu gebeuren?

De verkiezingen zitten erop. Elke partij komt vandaag bij elkaar: om feest te vieren, of om uit te huilen. En: om alvast na te denken over de toekomst.

Bij D66 vieren ze feest: de partij kreeg er zeven zetels bij!Bij D66 vieren ze feest: de partij kreeg er zeven zetels bij! Misschien mogen ze straks wel meeregeren.

Gezocht: een meerderheid in de Kamer

Er moet straks namelijk worden samengewerkt. Er moet een nieuwe regering komen! De vorige regering bestond uit VVD en PvdA. Omdat die nu geen meerderheid meer hebben in de Tweede Kamer, moet een nieuwe meerderheid worden gezocht. 

Want zo'n meerderheid is belangrijk. Bij het uitvoeren van plannen geldt: meeste stemmen gelden. De Tweede Kamer heeft 150 zetels. Voor een meerderheid zijn dus 76 zetels nodig - en het liefst nog een paar meer, voor als een Kamerlid opstapt en zijn of haar zetel meeneemt. 

Het Binnenhof

Formatie

Bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft geen enkele partij 76 zetels of meer gehaald. De VVD is met 33 zetels de grootste en is aan zet om een nieuwe regering te vormen. Deze onderhandelperiode wordt de formatie genoemd. Want de VVD heeft nog zeker drie andere partijen nodig om weer te kunnen gaan regeren.

Voor de formatie wordt een verkenner aangesteld. Hij of zij zal met partijen gaan praten om te kijken wie met elkaar zou kunnen of willen onderhandelen. Die partijen moeten het samen eens zijn over de plannen die ze samen moeten uitvoeren. En ook over wie bijvoorbeeld minister mag worden.

Welke partijen?

De grote vraag is nu: welke partijen gaan straks samen in de regering? De VVD (met 33 zetels) mag gaan beginnen met formeren. Zij zullen bij andere partijen moeten aankloppen, zoals D66 (19 zetels), CDA (19 zetels), GroenLinks (14 zetels) of de ChristenUnie (5 zetels). Met de PVV van Geert Wilders wil de VVD niet meer samenwerken: die staan buitenspel.

Wordt Mark Rutte weer de premier?

Al sinds 2010 is Mark Rutte de premier van Nederland: zijn partij de VVD werd telkens de grootste, en belandde ook telkens in het kabinet. De kans is dus groot Rutte nog premier mag blijven, maar dat hangt natuurlijk af van hoe de regering er straks uit komt te zien. Als het aan Rutte ligt, gaat-ie nog vrolijk verder!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps