Foto: Shutterstock

De wolf is welkom, maar niet in Friesland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De wolf is welkom in Nederland, vinden de meeste Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek dat de regering liet uitvoeren. Maar in Friesland willen ze hem juist niet. 

Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) vindt dat de wolf mag blijven. In 2012, toen er nog geen wolven in Nederland waren, was dat nog maar 45%. Dat blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Landbouw is gedaan. In 2015 werden de eerste wolven in Nederland gespot. Sinds vorig jaar woont er officieel een koppel op de Veluwe. 

Schapen aangevallen

Het dier is bepaald geen muurbloempje. Op verschillende plekken viel hij schaapskuddes aan, vooral in Noord-Brabant. In Vlijmen was een wolf er gloeiend bij: hij werd gefilmd door bewakingscamera’s terwijl hij drie schapen doodbeet. Ook vier Schotse Hooglanders in Someren moesten het ontgelden. In de Bommelerwaard in Gelderland verloor een boer 43 schapen.

Friesland

In de provincie Friesland hebben ze geen zin om hetzelfde mee te maken. Een meerderheid van de Friese Provinciale Staten (een soort Tweede Kamer voor de provincie) heeft dat gisteravond laten weten. Er zijn al wolven gezien en ook al schapen doodgebeten. Hoe de bestuurders de wolf uit de provincie willen houden, is niet duidelijk. Eén van de Statenleden stelde voor om het dier te verdoven met een verdovingspijltje om hem vervolgens ergens anders in Europa uit te zetten.

Nieuw onderzoek 

De onderzoekers gaven het ministerie van Landbouw het advies om mensen goed voor te lichten over hoe ze moeten omgaan met de wolf. Veel mensen zien 'm als ongevaarlijk, bleek uit het onderzoek. Dat is wel uitgevoerd voordat de wolven schapen dood hebben gebeten, dus er komt een nieuw onderzoek. 

Anderen lazen ook: Wolvin heeft gezelschap van een mannetje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben het ermee eens omdat wolven gevaarlijker zijn dan mensen denken want ze kunnen je dood maken en de koeien en schapen in de val lokken en hun dood maken en je kan gebeten door een wolf.

de wolf is welkom in nederland maar niet over al volgens mij maar ook wel cool ik ben een wolven liefhebeer ik houd er van! maar toch is het weer vervelend want schapen worden ook weer gedood door de wolfen. maar toch leuk!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.