Foto: Declan

Declan (10) vindt vuistbijl uit de ijstijd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Stenenverzamelaar Declan (10) uit Vlissingen deed een bijzondere vondst op het strand: een vuistbijl die gebruikt werd door Neanderthalers. Die mensen leefden tot veertigduizend jaar geleden rond de Noordzee.

Declan vond de steen van acht centimeter maanden geleden al tijdens een wandeling. 'Ik nam hem mee omdat hij er mooi uitzag.' De verzamelaar had de steen al een tijdje op zijn kamer liggen, toen zijn moeder hem deze week toch wat beter bekeek. Het viel haar op dat-ie wel erg scherp was en ze stuurde er een foto van naar de oom van Declan, die archeoloog is. Een toevalstreffer. 'Mijn oom stopte direct met werken en kwam naar ons toe. Hij was heel blij en wist direct zeker dat het een oude vuiststeen moest zijn', vertelt Declan. 

Jagen op dieren

Volgens Hans Jongepier, de oom van Declan, is de steen al heel oud. 'Ik denk dat hij gebruikt is door Neanderthalers, die veertigduizend jaar geleden leefden in de ijstijd.' De Neanderthalers leefden in kleine, rondtrekkende groepen rond de Noordzee. 'Zij gebruikten 'm als bijl om op mammoeten en wolharige neushoorns te jagen. Die dieren liepen toen in Zeeland rond.'

Unieke vondst

Volgens Jongepier is dit een unieke vondst. 'Ze zijn heel zeldzaam. In honderd jaar zijn er nog geen tien gevonden. Er worden wel eens kiezen of stukken bot uit die tijd gevonden, maar dit is heel uniek. De bijl is gemaakt van vuursteen en daardoor verdwijnt het niet zomaar.' De steen is door Jongepier meegenomen om er foto's van te maken en die in het archeologisch archief te stoppen. Daarna komt-ie misschien in een museum. Declan is daar erg blij mee. 'Hij is te waardevol om op mijn kamer te laten liggen.'

Anderen lazen ook: 22.000 jaar uitgestorven holenbeer in ijs ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Spelen en Werken

ik vindt het cool wat dat hij die vuistbijl heeft gevonden

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps