Foto: ANP

Denen doneren bij doelpunten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De Deense voetbalbond DBU gaat geld doneren aan arbeiders in Qatar. Voor ieder doelpunt dat de Denen in november maken, gaat zo’n 1,34 euro naar de arbeiders. Zo wil de bond de werkomstandigheden in Qatar helpen verbeteren. Hoe zit dat?

Over drie weken begint het WK voetbal in Qatar. Speciaal voor dat toernooi zijn acht stadions, maar ook hotels en wegen gebouwd. Veel arbeiders uit armere landen kwamen naar Qatar om hieraan mee te werken.

Zij werden vaak slecht behandeld. Hun werkdagen duurden lang, ze kregen te laat of niet betaald. En vaak was het werk niet veilig. Volgens Amnesty zijn duizenden arbeiders overleden.

Geld voor arbeiders

DBU zegt boos te zijn over deze schendingen van mensenrechten. Het geld dat ze willen doneren gaat naar een vakbond. Die komt op voor arbeiders in de bouw. De bond probeert hun werkomstandigheden beter te maken.

Volgens DBU werden er vorig jaar november meer dan 55.000 doelpunten gemaakt in het Deense voetbal. DBU rekent daarvoor doelpunten in het professionele voetbal én het amateurvoetbal mee. Doelpunten in het jeugdvoetbal tellen niet mee. Stel dat ze komende maand 55.000 doelpunten maken, dan zou het om 73.700 euro gaan.

Betalen, FIFA

Ook wereldvoetbalbond FIFA moet uitgebuite arbeiders betalen, vinden Amnesty International en verschillende Europese voetbalbonden. Ze riepen FIFA op om een fonds te maken voor deze arbeiders. Een waar 440 miljoen dollar in zit, net zoveel als het prijzengeld voor het WK.

FIFA zou deze maand met een reactie komen op de oproep, maar heeft dat nog niet gedaan.

Anderen lazen ook: Dit is er aan de hand rond het WK in Qatar

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook