ANP
Uitgelegd

Depressie, hoos: wat betekenen deze weer-woorden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Door de storm van de afgelopen dagen is het weer het gesprek van de dag. Ken jij deze vijf moeilijke woorden al?

Hoos

Hozen, gieten, regenen, plenzen, spetteren en storten: Nederlanders zijn er dol op om in mooie woorden een regenbui te bespreken.

Wisselvallig

Bij wisselvallig weer weten de weervrouwen en -mannen zelf ook niet hoe het zit. Het weer wisselt namelijk de hele dag door. Moet je een zonnebril of paraplu mee? Het blijft onduidelijk. 

Windrichting

Deze lijkt misschien eenvoudig, maar tuin er niet in. Hoor je over een westelijke windrichting, dan waait de wind niet naar het westen. De wind komt juist uit het westen.

Een depressie

Is het weer depressief dan voelt het weer zich niet somber, maar jij misschien wel. Bij depressief weer krijg je te maken met regen, wind en koude temperaturen.

Blokkade

Hoor je in het nieuws over een blokkade? Pak je zonnebrandcrème dan maar snel uit de kast. Bij een blokkade zet een gebied een depressie achter slot en grendel. Wind en regen kunnen er niet doorheen, waardoor er veel droogte en zon ontstaat.

Anderen lazen ook: Drielingstorm raast over Nederland

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook