Merijn Tinga op supboard

Dertig dagen suppen voor het milieu

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een supboard van plastic afval, een peddel en een camera. Meer heeft kunstenaar Merijn Tinga niet nodig voor een tocht van 1200 kilometer over de Rijn. Hij wil in dertig dagen van Zwitserland naar Nederland suppen. Zijn doel: meer aandacht voor plastic troep in rivieren.

Honderden plastic flesjes en vijfduizend zwervende dopjes van het strand waren nodig om het board te maken waarop Merijn staand gaat peddelen. Na een tijd flink trainen, is hij er klaar voor. Op donderdag 1 juni gaat de peddelaar van start. Hij begint in Zwitserland, gaat door Duitsland en eindigt via een stukje Noordzee in zijn woonplaats Leiden. ‘Daardoor laat ik zien dat er ook dichtbij huis veel plastic in het water ligt. Het is dus een probleem van ons allemaal’, vertelt Merijn.

De route

Merijn begint in Zwitersland en eindigt na een maand in Nederland. Op Twitter kun je alvast meekijken naar zijn voorbereiding:

Shampoo en tandpasta

Niet alleen de flesjes en plastic tasjes zijn gevaarlijk voor het milieu. Volgens Merijn moeten we ook goed kijken welke shampoo, tandpasta en make-up we gebruiken. 'Daar zitten kleine plastic bolletjes in. Die komen uiteindelijk ook in het water terecht. Dat is heel gevaarlijk voor kleine vissen en algen', vertelt hij.

Blaren

De peddelaar wil ongeveer zes uur per dag gaan suppen. ‘Het weer moet wel een beetje meezitten. Als het gaat regenen worden je handen week en dan krijg je snel blaren.’ Maar dat is niet het ergste dat Merijn kan overkomen. ‘Ik hoop dat het board het lang genoeg volhoudt. Als het breekt heb ik wel een probleempje...’

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de Kidsweek-krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook