Stripmuur in Haarlem

Dertig stripfiguren op stripmuur in Haarlem

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Kom je weleens in Haarlem, dan had je hem misschien al gezien. Op de eerste officiële stripmuur van Nederland vechten dertig stripfiguren en Haarlemse helden tegen een draak die de stad wil aanvallen. Deze week werd de muur feestelijk geopend. 

Tekenaar Thé Tjong-Khing is 86 jaar, maar heeft zelf op de steiger gestaan om een kwart van de muur te schilderen. Het was wel een beetje wiebelig, vertelt hij. Gelukkig kreeg hij hulp van Diego, een kunstenaar die veel ervaring heeft met grote schilderprojecten. Hij werkte onder meer in De Efteling en Disneyland Parijs. Het schilderen van deze zestien meter muur fikste hij binnen een week.

Stripmuur in Haarlem

Rondje lopen

De stripmuur is eigenlijk meer een stripblok. De tekening is namelijk om de bovengrondse ingang van de Raaks-parkeergarage heen gevouwen. Je ziet hem door een glazen kubus, die de ingang en de lift drooghoudt. Om het hele verhaal te zien, moet je er dus een rondje omheen lopen.

Vrolijkt de boel op

Dick (10) heeft dat al gedaan. Hij vindt het leuk dat er Haarlemse strip- en kinderboekenfiguren op staan. ‘Ook zie je het wapen van Haarlem op de vlag. En Haarlemse helden als Kenau (Kenau Simonsdochter Hasselaer streed in de 16de eeuw in Haarlem tegen de Spanjaarden) die tegen de draak vecht.’ Ook Daan (10) vindt dat het winkelplein ervan opvrolijkt. ‘Het valt heel erg op, je kijkt er meteen naar.’

Handtekening

Als Thé Tjong-Khing de muur afgelopen maandag mag signeren, is er even verwarring. Hij is zijn zwarte marker vergeten. Gelukkig heeft er nog iemand een stift bij zich. Als de handtekening staat, is er een heel grote taart en champagne voor de schrik.

Herken jij de figuren?

De Stripdagen Haarlem organiseren een wedstrijd bij de stripmuur. Daarop zie je bijvoorbeeld Tante Sidonia uit Suske en Wiske, Dikkie Dik en de twee honden uit het prentenboek Waar is de taart. Wie ze alle dertig (stripfiguren, figuren uit kinderboeken en helden uit de Haarlemse geschiedenis) weet, maakt kans op een gesigneerd sprookjesboek en een strippakket. Hoe je precies kunt meedoen lees je hier.

En voor kinderen die niet in de buurt wonen, zie je hieronder de hele tekening! Thé Tjong-Khing was zo aardig om die aan Kidsweek te mailen zodat iedereen kan meedoen!

Stripmuur in Haarlem

Anderen lazen ook: Boekenkast op Utrechtse muur.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik heb gezien dat King er mee bezig was ik vindt het heel erg mooi! Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps