Foto: Wikimedia

Deze dieren zijn niet welkom in Europa

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Ze kunnen er nog zo onschuldig uitzien, of lekker ruiken. In Europa zijn invasieve exoten niet welkom. Deze planten en dieren komen van nature niet voor in Europa. En ze kunnen hier schadelijk zijn voor de natuur. Deze week zette de Europese Unie 22 nieuwe soorten op een lijst. We stellen er vier aan je voor.

Dit is de dwergvuurmier
 

Foto: Wikipedia
De werksters zijn maar één of twee millimeter groot. Hoeveel schade kan zo’n miertje aanrichten? Nou... Binnen de EU woont deze mier alleen nog maar in Spanje. Daar zijn sindsdien geen inheemse miersoorten meer gezien! Inheemse soorten horen ergens juist wél. De dwergvuurmier verdringt ze gewoon. Net als spinnen, kevers en andere diertjes. 

Ook beschermt de mier bladluizen, die wij juist bestrijden. Tja, zo maak je je natuurlijk niet erg populair. Dat kan deze mier allemaal niets schelen. Tegenstanders kunnen een flinke steek krijgen. 

Dit is de roodbuikbuulkuul
 

Foto: Wikimedia
Goed, zo’n mier wil je niet over de vloer hebben. Maar hoe zit het met dit schattige vogeltje? De roodbuikbuulbuul heeft een wat vreemde naam. Maar ziet hij er niet lollig uit, met die kuif? 

Zeker. Maar het is een gulzige gast. Hij eet niet alleen het eten van andere vogels op, maar ook dat van ons. Of het nou groente, fruit, of bloemknoppen zijn, de roodbuikbuulkuul lust het allemaal. In sommige landen verpest hij de groente- en fruitteelt. 

Gelukkig woont hij binnen de EU alleen nog in Spanje. Dat willen we dus graag zo houden.

Dit is de Afghaanse duizendknoop
 

Foto: Wikimedia
De Afghaanse duizendknoop kom je al tegen in Nederland. Hij lijkt wat minder schadelijk dan andere Aziatische duizendknopen. Maar ook deze plant groeit snel en sluit zijn omgeving af met zijn blaadjes.

Daardoor verdringt hij andere planten. Hij zou ook gras op dijken en oevers kunnen wegdrukken. En misschien zelfs wegen, rioleringen en andere bouwsels! Duizendknopen zijn planten met spierballen.

Dit is de roestbruine Amerikaanse rivierkreeft
 

Foto: Wikimedia
De roestbruine Amerikaanse rivierkreeft verdringt andere rivierkreeften. Hij vreet gewoon hun eten op, en kan ook nog de kreeftenpest verspreiden. 

Bovendien houdt deze kreeft van graven. Oók in dijken, die wij met veel zorg hebben gebouwd! 

Bron: NVWA

Anderen lazen ook: 224 nieuwe planten en dierensoorten ontdekt

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook