afp

Deze dingen wist jij (vast) nog niet over Facebook

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Hoera! Facebook is vandaag jarig. Het social media-platform mag 15 kaarsjes uitblazen. Deze dingen wist jij (vast) nog niet over Facebook.

1. Wist je dat... Facebook ooit is opgericht voor studenten van een universiteit?

In 2004 bedacht oprichter Mark Zuckerberg met zijn vrienden Facebook als platform voor studenten van de Amerikaanse Universiteit Harvard. Pas twee jaar later, in 2006, konden ook niet-studenten een profiel aanmaken. Tijdens het oprichten werd er lang gepraat over de naam van de 'vind ik leuk' knop. Sommige oprichters wilde liever het woord awesome, wat geweldig betekent, gebruiken. Uiteindelijk koos Zuckerberg ervoor om toch voor 'vind ik leuk' te gaan. Binnen 1 jaar had Facebook al 1 miljoen actieve gebruikers. 

2. Wist je dat... Er elke dag zo'n 510.000 reacties worden geplaatst op Facebook?

Daarnaast worden er elke dag over de hele wereld zo'n 293.000 statussen en 136.000 foto's geplaatst. Het gebruik van Facebook groeit heel snel: elke minuut worden er vijf nieuwe profielen aangemaakt. In totaal zijn 81 miljoen van deze profielen nep.

3. Wist je dat... De bedenker van Facebook Mark Zuckerberg kleurenblind is?

Mensen die kleurenblind zijn vinden het lastig om kleuren uit elkaar houden. Om deze reden heeft Zuckerberg gekozen om Facebook de kleur blauw te geven. Daarnaast vinden veel mensen de kleur blauw vertrouwd en veilig: iets wat belangrijk is voor een platform waar mensen zoveel dingen op vertellen. 

4. Wist je dat... De pagina van Facebook zelf de populairste pagina is?

Met 213 miljoen likes is de pagina van Facebook zelf de populairste Facebook-pagina. De pagina van Samsung staat op de tweede plaats met 159 miljoen likes, gevolgd door de pagina van voetballer Christiano Ronaldo met 112 miljoen likes.

5. Wist je dat... Facebook in sommige landen verboden is?

In Iran, Noord-Korea en China is Facebook verboden. De regeringsleiders van deze landen zijn bang dat tegenstanders elkaar op dit platform ontmoeten en er daardoor onrust onstaat. 

Anderen lazen ook: Populairste foto op Instagram is van... een ei!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook