Kindervredesprijs

Deze jongeren maken kans op de Kindervredesprijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Wie gaat er dit jaar met de Internationale Kindervredesprijs vandoor? Zo'n 170 jongeren uit 39 landen werden geselecteerd. Allemaal strijden ze voor de rechten van kinderen. Nog drie genomineerden zijn in de race. 

Christina Adena (18) uit Groot-Brittannië

Christina

Tijdens de coronacrisis besloot de Britse regering geen gratis schoolmaaltijden uit te delen, omdat kinderen toch niet naar school kwamen. 1,4 miljoen leerlingen hadden daardoor minder eten. Christina haalde meer dan 430.000 handtekeningen op om de overheid te overtuigen toch door te gaan met die gratis maaltijden. En dat lukte!  

Vihaan en Nav Agarwal (17 en 14 jaar) uit India

Vihaan en Nav

Deze broers richtten in 2018 de jongerenorganisatie One Step Greener op. Zij willen minder afval in hun land. Delhi is namelijk de meest vervuilde hoofdstad ter wereld. Daarom organiseren ze afvalophalaacties en zorgen ze ervoor dat het afval goed wordt gescheiden. Inmiddels is er al 170.000 kilo afval gerecycled. Ook geven de jongens lezingen en trainingen over dit onderwerp aan andere jongeren. 

Muhammad Aasim (15) uit India

Muhammad

Muhammad woont in een klein dorp in India. Hij is geboren zonder armen. Omdat hij ook niet goed kan lopen, gebruikt hij een rolstoel. Daarin legde hij in 52 dagen 450 kilometer af om aandacht te vragen voor de rechten van gehandicapte jongeren. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat er in zijn regio nu een middelbare school is waar jongeren naartoe kunnen.

De Kindervredesprijs

De prijs is bedacht door de Nederlandse organisatie Kidsrights en gaat naar een kind dat zich inzet voor de rechten van andere kinderen. De prijs wordt, net als elk jaar, uitgereikt door een Nobelvredesprijswinnaar. Dit jaar is dat Kailash Satyarthi uit India. Hij deed zelf veel tegen kindslavernij. Op 13 november reikt hij de prijs uit in Den Haag. Eerdere winnaars waren de Zweede klimaatactiviste Greta Thunberg en de Pakistaanse vrouwenrechtenactiviste Malala Yousafzai.

Anderen lazen ook: Greta Thunberg op de lijst voor Nobelprijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook