
Deze ruimteplannen staan gepland voor 2022
Het wordt een druk jaar in de ruimte. Verschillende landen zijn bezig met grote ruimteprojecten. Deze bijzondere missies staan voor 2022 op de planning.
-
Artemis I
Na vijftig jaar wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weer mensen naar de maan brengen. Maar vóór er in 2025 echt een paar astronauten in een raket kunnen stappen, wordt dit jaar de Artemis 1-missie gestart. De onbemande Orion-capsule wordt daarbij met een giga-raket van 101 meter hoog gelanceerd door het nieuwe Space Launch System. Met de lancering wordt vooral getest hoe veilig de vlucht is.
Robots op de maan
Voor een veilig vertrek is het belangrijk om informatie te verzamelen. Daarom sturen de Verenigde Staten de Nova-C-robot naar de maan. Ook andere landen willen graag meer weten over de maan. Rusland stuurt dit jaar de maanrobot Luna 25 de ruimte in. Die zal uiteindelijk stukjes maanrots terugbrengen naar de aarde voor onderzoek. Ook Japan en Zuid-Korea willen dit jaar met een robot op de maan landen.
Reisje naar Mars?
Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk wil niet alleen naar de maan, maar ook naar Mars! Musk wil uiteindelijk bemande vluchten naar de rode planeet laten vliegen. Om dat voor elkaar te krijgen, lanceert hij dit jaar zijn ruimtevaartuig Starship. Dat maakt eerst heel veel testrondjes in een baan om de aarde, zodat het hopelijk over een paar jaar echt mensen mee kan nemen naar Mars.
IJskorsten
Er is niet alleen veel te ontdekken rond de grote bekende planeten. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil meer onderzoek doen naar ijsmanen met een dikke ijskorst. Ze sturen daarom dit jaar de ruimtesonde JUICE naar een maan die om de planeet Jupiter draait. De reis duurt wel zeven jaar! De onderzoekers hopen in 2029 te ontdekken waar de maan precies van is gemaakt en wat er allemaal onder het ijs zit.
Botsing
In oktober van dit jaar zal een ruimtevoertuig botsen met de planetoïde Didymos. Huh? Gaat dat wel goed? Zeker, want het is precies de bedoeling van de DART-missie van de NASA. Door heel hard tegen de planetoïde aan te botsen, hopen ze hem van baan te laten veranderen. Daarmee testen ze een techniek die in de toekomst kan worden gebruikt om gevaarlijke ruimtestenen die op de aarde afkomen af te wenden.
Anderen lazen ook: Stelling: Ruimtevaart moet verboden worden voor gewone mensen
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!