Rups

Deze rups eet plastic tasjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Wat doe je met je plastic afval? Laten opeten door een rups natuurlijk. Klinkt gek? In de toekomst kan het misschien. Wetenschappers hebben een rups ontdekt die plastic eet en verteert. 

Dat is handig, want we hebben nogal wat plastic afval. En dat is slecht voor het milieu. Toch brengt deze ontdekking niet direct de oplossing voor het plasticprobleem. Daarvoor hebben we heel wat rupsen nodig. Omgerekend doet een rups er honderd dagen over om een plastic tas te verwerken.

Toevallige ontdekking

Het gaat om de rups van de grote wasmot (de nachtvlinder). Deze beestjes zijn vaak in bijennesten te vinden, omdat ze honing en bijenwas eten. De ontdekking was puur toeval, schrijft onderzoeker Federica Bertocchini. 'Ik houd bijen en had last van de rupsen. Die stopte ik in een plastic tas. Toen ik even later terugkwam, waren ze ontsnapt en zat de zak vol gaatjes. Er was maar één uitleg mogelijk: de rupsen maakten de gaatjes en zijn ontsnapt. Toen begon het project.’

Raadsel

Hoe de rups plastic verteert is nog een raadsel. Als de onderzoekers daarachter komen zou het wel eens een heel grote doorbraak kunnen zijn. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps