Hoera! Schildpad Sorte is Dier van het Jaar 2022

Dierendag is niet compleet zonder de uitslag van onze Dier van het Jaar-verkiezing. En de winnaar is... de tweekoppige schildpad Sorte! Het bijzondere beestje kreeg een derde van de stemmen.

Foto: ANP

Niet één, maar... twee koppen! En tellen we daar nou zes pootjes? Schildpad Sorte is een gevalletje apart. Baasje Ruben van Schoor schrok zich een hoedje. Wat een gek gezicht deze schildpad! Hij dacht dat het een tweeling was in één huisje! Van Schoor nam het dier mee naar een dierenarts voor een grondig onderzoek. Tijdens een scan kon die zien dat Sorte dan wel twee koppen heeft, maar slechts één lijf en hart. Dat is gelukkig niet gevaarlijk! Het gaat zelfs hartstikke goed.

Schildpaddenopvang

Van Schoor is erg blij met de winst: ‘Ik had het nooit verwacht, maar ik vind het superleuk dat Sorte gewonnen heeft. Ik denk dat Sorte het zelf ook heel leuk vindt, al krijgt hij er natuurlijk niet zoveel van mee. Maar ik ben bezig met een nieuw terrarium voor hem voor de winter, en de beker krijgt daar een mooi plekje naast.’ Om andere schildpadden te helpen, schenkt Kidsweek een cheque van duizend euro aan Stichting Schildpaddenopvang Nederland.

Andere genomineerden

De andere kanshebbers waren dit jaar: de bevers Billy en Bella, die stapelverliefd werden in Wildlands. Hond Bram, die vier biggetjes redde in het Kuinderbos. En de eikelmuis, het ernstig bedreigde knaagdier dat alleen nog maar in Zuid-Limburg voorkomt in Nederland.